Ексклюзиви
вівторок, 30 грудня 2008 18:19

"Газпром" узяв нову ціну на газ зі стелі"

Ціна газу для України з 1 січня може становити $418 за тис. куб. м. Про це заявив голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер у понеділок під час переговорів з українським "Нафтогазом". Для європейських споживачів 2008 року російський газ коштував $460–520 за тис. куб. м. А з Нового року ціна впаде до $350–400, бо його вартість для Європи прив"язана до цін на нафту.

— Ціна у 418 доларів взята зі стелі, — вважає екс-голова "Нафтогазу" Олексій Івченко, 45 років. — Але "Газпром" виставляє умови, бо є великий український борг за газ. Росіяни виставляють на торги максимальну ціну, а потім з барського плеча опустять її, наприклад, до 250 доларів. Тоді наші урядовці розказуватимуть, яку велику перемогу вони здобули, бо отримали не 418, а 250 доларів. Але при сьогоднішній кон"юнктурі ціни на нафту — порядка 37 доларів за барель, можна виторговувати по формулі із прив"язкою до нафти ціну нижчу, ніж є зараз (2008-го Україна купувала газ по $179,5. — "ГПУ").

Проблема не в економіці, а в політиці. Далі підуть політичні уступки з української сторони. Наприклад, щодо базування російського Чорноморського флоту в Україні, щодо вступу до НАТО.

Україна купує середньоазійський газ чи російський?

— Ми купуємо газ на кордоні Україна–Росія від російської структури. Тому він для нас є російським.

Бо так росіяни можуть обґрунтовувати ціну в 418 доларів: мовляв, середньоазійські країни дорого продають газ, а РФ додає плату за його транзит до України...

— Це уловка й не більше. Ми купуємо газ у російської сторони. А де його Росія купує: в Туркменістані, Казахстані, Узбекистані чи в самій Російській Федерації — для нас не має значення.

Хто в українській владі відповідає за ціну газу на 2009 рік?

— Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко й голова "Нафтогазу" Олег Дубина. Перша підписує міжурядовий протокол, а другий потім підписує міжгосподарську угоду.

А президент до цього має відношення?

— Жодного, окрім політичного. Це якщо уряди не зможуть домовитися, то він як гарант енергетичної національної безпеки повинен втрутитися.

Російський прем"єр Володимир Путін позавчора розповів, що говорив із Віктором Ющенком про газ і домовитися не вдалося. Бо Україна не хоче платити. Чи є у нашого президента право давати накази про оплату блакитного палива?

— У Ющенка немає таких прав. Після конституційної реформи 2004 року він не впливає на економічний блок уряду взагалі! Це зобов"язаний зробити уряд. Але він грошей "Нафтогазу" не дає, тому не гасять борг перед Росією.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" узяв нову ціну на газ зі стелі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

78

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути