вівторок, 30 жовтня 2018 06:45

Фірташа можуть видати США

Суд Європейського Союзу 24 жовтня дозволив Верховному суду Австрії продовжити розгляд справи українського олігарха 53-річного Дмитра Фірташа. Цим рішенням відновив процес його екстрадиції до Сполучених Штатів Америки.

Ордер на арешт Фірташа американці видали влітку 2013-го. Звинувачують, що дав хабара на суму майже $18,5 млн під час отримання ліцензії на видобуток титанової руди в Індії. Фірташу загрожує до 50 років тюрми та конфіскація всіх активів. У нього є понад 100 офшорних компаній.

Після запиту американського Федерального бюро розслідувань Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014-го. Тоді він вніс 125 млн євро застави і вийшов під підписку про невиїзд.

Торік у лютому Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Про­цедуру призупинили у грудні — після апеляції.

Українські правоохоронці розслідують два пов'язані з Фірташем кримінальні провадження: щодо групи компаній "Остхем" і колишніх керівників "Нафтогазу України". Самого олігарха ні в чому не підозрюють.

В Україні Фірташ має активи у хімічній і гірничій промисловості. Є співвласником телеканалу "Інтер" — із Сергієм Льовочкіним, колишнім главою Адміністрації президента Януковича.

У березні 2014 року Петро Порошенко й Віталій Кличко у Відні зустрілися з Фірташем. На суді олігарх заявив, що вони уклали політичну угоду. Порошенко заперечив домовленості, але підтвердив факт переговорів.

— Дмитро Фірташ потрібен США, щоб створити ще один фактор впливу на Москву. Донедавна він був ключовим гравцем на ринку газу у Східній Європі. Як учасник компанії "Росукренерго" постачав російський газ до України. Знає всі номери рахунків і внутрішню інформацію. Вашингтон сподівається отримати ці дані, — говорить політолог Олександр Кочетков, 62 роки. — Екстрадиція може відбутися до президентських виборів 2019‑го. Фірташ може багато розказати про Порошенка і всю українську політичну й ділову еліту.

Зараз ви читаєте новину «Фірташа можуть видати США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути