середа, 03 лютого 2010 07:30

"Дострокових виборів до парламенту не буде"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Народні депутати голосують за призначення Олександра Осадчука членом Центрвиборчкому за квотою Блоку Литвина. Позафракційний нардеп Тарас Чорновіл (у центрі) тисне кнопки для голосування на місці відсутніх ”бютівців”
Народні депутати голосують за призначення Олександра Осадчука членом Центрвиборчкому за квотою Блоку Литвина. Позафракційний нардеп Тарас Чорновіл (у центрі) тисне кнопки для голосування на місці відсутніх ”бютівців”

"Пане Юрію, зачекайте", — підбігає до "нунсівця" 58-річного Юрія Костенка літній чоловік. Дає кілька паперів. Просить допомогти.

— Давайте швидше, бо я не встигаю на засідання і холодно, — невдоволено відповідає нардеп, забирає папери і йде до приміщення Верховної Ради.

Зранку 2 лютого із сесійної зали чути державний гімн. Спікер 53-річний Володимир Литвин оголошує про відкриття сесії шостого скликання.

Депутати працюють годину. Затверджують порядок роботи цієї сесії. Зала напівпорожня. Голова парламенту виходить до трибуни. Просить парламентаріїв найближчим часом розглянути проект держбюджету на цей рік:

— Хоча я сумніваюся, що він буде прийнятий у найближчі два місяці. Оптимізм із приводу того, що ми в березні зможемо прийняти його, очевидно, був передчасним.

Депутати не слухають промовця. Ходять залою, перемовляються. Замовкають лише тоді, коли спікер каже:

— Дострокових виборів до парламенту не буде. Це я вам гарантую. Але тільки за умови, якщо ми схаменемося і почнемо нормально працювати.

Після виступу голови парламенту нардепи голосують за призначення представника Блоку Литвина Олександра Осадчука на посаду члена Центрвиборчкому. 372 — "за".

— Це скоріше символічне призначення і втіха для Литвина, аніж зміна розкладу сил у ЦВК, — говорить у кулуарах нардеп від блоку НУ-НС Андрій Парубій, 39 років. — Як була більшість у "регіоналів", так вона і залишиться. Поява ще однієї людини не змінить баланс сил у ЦВК, навіть якщо Осадчук буде на боці БЮТ.

Поява ще однієї людини не змінить баланс сил у ЦВК

У кулуарах депутати перемовляються про можливе зняття з посади голови Верховного суду Василя Онопенка. Він лояльний до прем"єрки Юлії Тимошенко. Кажуть, "регіонали" скликають 3 лютого позачергове засідання парламенту, аби відправити Онопенка у відставку.

— Якщо голосування відбудеться, то його знімуть стовідсотково, — каже "регіонал" 56-річний Михайло Чечетов. — У нас є достатня кількість голосів.

У БЮТ не виключають, що в середу зранку можуть заблокувати парламентську трибуну.

— Треба якось перестрахуватися, — пояснює один із "бютівців".



Губернатор Рівненщини стане нардепом


Центральна виборча комісія визнала обраним депутатом Верховної Ради за списками НУ-НС голову Рівненської облдержадміністрації Віктора Матчука, 50 років. Він стане парламентарем замість Івана Сподаренка, який помер у грудні 2009-го. Для отримання депутатських повноважень Матчук має прийняти присягу.

Депутат не може суміщати роботу в Раді з іншою. Тому Матчук має визначитися, де працюватиме. Однак зараз губернатор не може цього зробити, бо перебуває на лікарняному.  Під час катання на лижах у Буковелі Івано-Франківської області він зламав ліву руку.

На посаді губернатора Віктор Матчук із травня 2006 року. Із 2005-го є членом "Нашої України". На дострокових парламентських виборах був під N82 блоку НУ-НС.

Матчук володіє земельною ділянкою майже 1 га у Рівному. Живе у великому будинку на вул. Носеля неподалік від центру міста. Його особняк на 345 кв. м укритий червоною черепицею. Ділянка огороджена високим муром. Віктор Йосипович купив цей будинок до роботи головою обдержадміністрації, коли очолював компанію"Реноме", що спеціалізується на будівництві, виробництві й торгівлі будматеріалами. Тепер отримує дивіденди від акцій.

Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «"Дострокових виборів до парламенту не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути