середа, 19 жовтня 2011 00:45

"Декілька разів зустрічався з Януковичем"- Василь Волга у СІЗО схуд на 10 кг

Автор: фото з сайта www.pppsls.org.ua
  Колишній голова Держфінпослуг Василь Волга: ”Питання до Генеральної прокуратури: чи є у них план дій, щоб виплутатися із ситуації з моїм арештом?”
Колишній голова Держфінпослуг Василь Волга: ”Питання до Генеральної прокуратури: чи є у них план дій, щоб виплутатися із ситуації з моїм арештом?”

Колишній голова Держфінпослуг Василь Волга, 43 роки, 93 дні перебуває за ґратами у Лук'янівському слідчому ізоляторі. За цей час йому кілька разів викликали "швидку" через загострення хвороби хребта.

Василя Волгу затримали 19 липня за підозрою в отриманні хабара $500 тис. 25 липня президент звільнив його з посади через порушення присяги держслужбовця.

— Мене тримають у тримісній камері. У ній троє нар, умивальник, імпровізований стіл, туалет — дірка в підлозі, відгороджена метровою перегородкою, — розповідає про побут Василь Волга. — Площа камери — метрів 10. Зі мною сидять непрості хлопці. Обоє — за вчинення особливо важких злочинів.

Волга письмово відповів на запитання "Газети по-українськи" за три тижні після їх отримання.

Хто стоїть за вашим затриманням?

— Це достеменно відомо голові Служби безпеки Хорошковському.

Ви стверджували, вас ув'язнили, бо ви "наступили на багатомільярдний злочинний бізнес". Що це за бізнес, і кому він належить?

— Деяким поганим хлопцям. Точні цифри, назви компаній та дані про засновників знаходяться у відділі реєстрації договорів перестрахування Держфінпослуг. Звісно, якщо цей відділ не ліквідували. Він був створений мною на початку липня поточного року. Цьому передувала півторарічна аналітична та законотворча робота.

Чому вам не змінили міру запобіжного заходу на підписку про невиїзд?

— Судді вирішили, що, знаходячись на свободі, я зможу вплинути на результати досудового слідства.

Суд в Україні залежний. На що ви розраховуєте?

— Я завжди покладався на Господа та розраховував на власні сили. Ніколи, нічого та нікого я не просив і не збираюся цього робити. Думаю, що всім українським політикам корисно на власній шкурі відчути, що таке правоохоронна, судова та пенітенціарна системи України.

Щодо плану дій, це питання спершу не до мене, а до Генеральної прокуратури. Чи є в них план дій, щоб виплутатися із ситуації з моїм арештом? Ніякого злочину я не вчиняв, не готував і не збирався вчиняти. Ніяких незаконних вказівок чи розпоряджень своїм підлеглим не давав та навпаки — сам діяв виключно в рамках чинного законодавства і вимагав цього від своїх підлеглих.

Вихід у прокуратури простий. Негайно закрити порушену проти мене кримінальну справу за відсутністю складу злочину, публічно переді мною вибачитися та клопотати перед президентом про моє відновлення на роботі.

Проти вашого водія Віталія Присяжнюка порушили кримінальну справу за підроблений диплом про вищу освіту, завдяки якому його оформили на посаду головного спеціаліста в одне з управлінь Держфінпослуг. Чи знали ви про це?

— Звичайно, я не знав і не міг знати, що диплом Присяжнюка підроблений.

Проти мене порушена кримінальна справа за заявою людини, яка ошукала тисячі громадян, вкравши більш як 100 мільйонів гривень через кредитну спілку "Перше кредитне товариство" (голова спілки — Андрій Азаров. — "ГПУ"). За фактом цих злочинних дій Генеральна прокуратура 1 жовтня 2010 року порушила кримінальну справу.

Ви поставили хрест на політичній кар'єрі, пішли у владу на мало зрозумілу для більшості людей посаду. Чи варто це було робити?

— Кожен політик повинен за першої можливості реалізувати свої переконання на практиці, тобто у виконавчій владі.

Посада голови Держфінпослуг дійсно не є ключовою в розподілі бюджетних коштів. Але саме обіймаючи її, можна захистити людину від знахабнілої поведінки страхових компаній, які відмовляються розраховуватися з клієнтами та грабують державний бюджет через схемне перестрахування. Можна притягувати до відповідальності ділків, які через кредитні спілки ошукали сотні тисяч громадян. І найголовніше — це прямий вплив на Пенсійну реформу. Точніше, можливість не допустити проведення цієї афери.

Чи розумів я, що з такими поглядами не вписуюся в чинну владу? Не зовсім. Напередодні виборів декілька разів зустрічався з Януковичем. Розмови були тривалі — від години до 3. Я повірив у те, що Віктор Федорович справді поставив перед собою завдання відсунути від влади крупний капітал, корпорації та будувати соціальну державу. Впевненості додала його інавгураційна промова. В ній були слова про те, що президент завершить 20-річний невдалий експеримент з побудови країни дикого капіталізму, а влада, зрештою, повернеться обличчям до простої людини.

Але вийшло трохи не так. Корпорації дійсно припинили впливати на владу — вони владою стали. Український уряд — найбагатший уряд Європи, якщо дивитися на кількість міністрів-мільярдерів. Я був єдиною людиною в цьому уряді, яка не є власником великих корпорацій чи бодай маленького бізнесу. Але досвід, який я отримав за півтора року роботи, безцінний.

Куди йде теперішня влада? Яка її система координат? Що реально за цей час змінилося в економіці — де стало гірше, а де є покращення?

— Стратегічний шлях — Євросоюз. Система координат — ліберальна. І зроблено багато. Найголовніше — стабілізована економіка, фінансові дірки залатали. Ступінь готовності до чергової фінансової кризи — 60 відсотків. Системний, стабільний і тривалий зріст економіки дає можливість реалізувати амбітні будівельні й інфраструктурні проекти.

Янукович надзвичайно вдало обрав момент для ревізії газових контрактів із Москвою: початок виборчої кампанії в Росії та сплеск позитивних настроїв росіян щодо українців. Думаю, йому вдасться добитися оптимальної ціни на газ. Влада стала ефективною та динамічною. Але хто має користь із цих позитивів. На порядку денному стоїть питання соціалізації української економіки через зміну способу розподілу результату економічних процесів. На сьогодні він розподіляється так: у першу чергу — корпорації та їх засновники, в другу — держава, в третю — громадянин. А має бути навпаки — громадянин, держава, корпорації.

Ви якось змінилися за час перебування у СІЗО?

— Я не змінився, хіба що схуд кілограмів на 10.

Що вам сниться? Що читаєте?

— Сниться дружина. Читаю багато чого — від Кримінального кодексу до класики. Останнє — "Ярмарок марнославства" Теккерея.

Як організований ваш день?

— Підйом о восьмій ранку. Сніданок — як правило, вівсянка. Потім прибирання камери. Час до прогулянки — робота з документами та підготовка до слідчих дій або суду, записи в щоденник.

Під час прогулянки — фізичні вправи, обливання водою, шахи. Після прогулянки — обід. Потім пишу листи близьким і читаю. Після вечері — телевізор: новини та кіно. Відбій, як правило, опівночі. Час летить швидко. Єдине, що рве душу, — туга за сім'єю.

Шив сукні для дружини і тещі

Василь Волга народився у місті Сіверськодонецьк на Луганщині. Закінчив Севастопольське вище військово-морське інженерне училище та Міжрегіональну академію управління персоналом. З 1990-го три роки був командиром турбінної групи на атомних підводних човнах Північного флоту. Має звання капітан-лейтенант.

1993-го почав власний бізнес:

— Став шити сукні і продавати їх на базарі. Зразу не було грошей навіть на тканину. Тоді теща дістала трохи своїх грошей, схованих на "чорний день". У квартирі була стара швейна машинка. Я її відремонтував. Брав модний журнал "Бурда" і кроїв по викройках. З'явилися якісь копійки. Пошив сукню жінці, сарафан — тещі.

1998-го очолив Міжнародний союз українських підприємців. За два роки заснував громадську організацію "Громадський контроль", згодом став лідером однойменної партії. 2004 року балотувався у президенти. У першому турі набрав 0,04% — майже 13 тис. голосів. Став 16-м із 24 кандидатів. 2006-го обраний народним депутатом від Соцпартії. Наприкінці 2007 року створив партію "Союз Лівих Сил".

У березні 2010-го призначений головою Держфінпослуг.

Одружений удруге, виховує чотирьох дітей — синів Василя, Іллю та дочок Олену, Катерину.

 

Зараз ви читаєте новину «"Декілька разів зустрічався з Януковичем"- Василь Волга у СІЗО схуд на 10 кг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути