вівторок, 07 лютого 2017 00:55

"Давид ходив у калошах, а зараз — мільярдер"

"Екс-нардеп від Партії регіонів Артем Пшонка спілкувався і, ймовірно, зустрічався з рідним братом Міхеіла Саакашвілі Давидом. Які інтереси могли пов'язувати сина колишнього генпрокурора і брата грузинського політика, який підтримав Євромайдан? Найімовірніше — нічого особистого, просто бізнес", — пишуть на сайті видання "Обозреватель".

Про зустріч журналісти дізналися із власних джерел. Виклали розклад справ Артема Пшонки з його особистого архіву. Між відмітками про наради, обіди й відвідування косметолога є запис "Прилітає Дато Саакашвілі".

"Дато Саакашвілі — це молодший брат Міхеіла Саакашвілі по батьківській лінії, Давид, — пише "Обозреватель". — Він веде менш публічний спосіб життя, ніж колишній глава Одеської облдержадміністрації. Інформації про Давида Саакашвілі небагато. Живе в Києві. Його брат Міхеіл позаторік казав, що не знає, чим займається Дато".

— Він не чиновник. Ніколи не був серйозним бізнесменом. Тому не думаю, що тут перетворився на нього, — говорить про брата Міхеіл Саакашвілі.

— Давид є третьою людиною по збуту нафтопродуктів в Україні. Ходив у калошах, а тепер — мільярдер, — каже грузинський політик Джонді Багатурія.

На батьківщині Давид Саакашвілі став директором державної Вищої школи юстиції. Очолював процес відбору та перепідготовки суддів. Пропрацював там 12 років, до 2012-го. Був у цивільному шлюбі з колишньою главою Нацполіції Хатією Деканоідзе.

— Міхеіла Саакашвілі звинувачували, що корупцію в Грузії він не поборов. Лише "реформував", зробив елітарною і "сімейною", — продовжує Багатурія. — Зі своїми соратниками монополізував усі галузі економіки. В енергетичній сфері діяла "бензинова мафія". Там у період президентства Саакашвілі працювали лише п'ять компаній. Однією з них була фірма "Віссол". Її власником вважали Давида Саакашвілі. Хоча офіційно серед засновників його не було. У грузинській пресі повідомляли, що в 2000-х від імені компанії він скуповував земельні ділянки. На одній звів будинок площею 12 тисяч квадратних метрів.

"У Грузії компанія "Віссол" володіла 20% ринку пального, — пише "Обозреватель". — Решту 80% ввозила компанія "Сокар". Кілька обраних фірм потім продавали бензин. "Сокар" — державна компанія Азербайджану. 49% її грузинської філії через офшори були оформлені на дружину Міхеіла Саакашвілі. Таким чином, на ринку нафтопродуктів в Грузії сформувалася "сімейна" монополія, що задавала планку цін на бензин".

"Генпрокурор-втікач Пшонка та його син Артем розставляли своїх людей на ключові посади в таких нафтогазових компаніях, як "Газ Україна 2009". Таким чином контролювали закупівлю і фінансові потоки державних підприємств", — продовжує "Обозреватель".

Журналісти з'ясували, за 2011–2012 роки група компаній "Газ Україна 2009" виграла тендери на загальну суму 2,5 млрд грн.

26 листопада 2013-го, за кілька днів після початку Євромайдану, Артем Пшонка розмовляв із Давидом Саакашвілі. У журналістів є фрагменти із журналу дзвінків. 17 липня позаторік Служба безпеки оголосила Артема Пшонку в розшук. Його звинуватили у присвоєнні та розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

Зараз ви читаєте новину «"Давид ходив у калошах, а зараз — мільярдер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути