середа, 11 січня 2017 07:20

Частину посадовців звільнили від електронного декларування

— Зараз потураємо окремим чиновникам і директорам шкіл. Із такими темпами можемо дійти до депутатів чи керівників міністерств. Тоді вся реформа зведеться до декорацій та імітації боротьби з корупцією, — говорить 37-річний Руслан Бортник, директор Інституту аналізу й менеджменту політики.

З 5 січня набув чинності закон "Про Вищу раду правосуддя". За ним електронні декларації не будуть заповнювати керівники закладів та організацій у сфері соціального обслуговування, для яких це — основна робота. Також працівники центрів, які працюють з інвалідами, дітьми-інвалідами, ветеранами війни та атовцями.

Звільнили від декларування й керівників лікарень, фахівців сфери освіти і науки. Окрім них, працівників культури, мистецтв, фізичної культури і спорту, установ відновлення та збереження національної пам'яті й національно-патріотичного виховання. Вони мали подати електронні декларації до 1 квітня 2017 року.

— Фактично результатів від першої хвилі декларування немає. Принаймні таких, як очікує суспільство. Система не працює, — каже Руслан Бортник.

— Це рішення — непродумане, — вважає Ярослав Юрчишин, 36 років, директор організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна".

— Процес обмеження вже відбувається. Судді оскаржують вимогу декларуватися. А частина народних депутатів подали до Конституційного суду вимогу обмежити декларування і доступ до його результатів.

На районному, міському, сільському рівнях чиновникам корисно було б заповнити декларації. Хоча б для перестороги. Щоб ці люди чітко усвідомлювали, що суспільство контролює стиль їхнього життя. З іншого боку, зараз критично подолати корупцію у вищих ешелонах. Тому сконцентруватися варто насамперед на цьому. Але Нацагентство із запобігання корупції не почало перевіряти декларантів першої хвилі.

Зараз ви читаєте новину «Частину посадовців звільнили від електронного декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути