Ексклюзиви
субота, 27 січня 2024 20:27

Український стратегічний бомбардувальник порізали на брухт

Український стратегічний бомбардувальник порізали на брухт
Полтавський Ту-22М3 відкрив авіапарад на 10 річницю незалежності України

Останній український літак дальньої бомбардувальної авіації Ту-22М3 знищили у Полтаві 27 січня 2006-го. Україна виконала зобов'язання перед Міністерством оборони США.

Все стратегічне озброєння та секретні технології зняли з літаків наприкінці 1990-х. З того часу стояли на аеродромах та очікували на ліквідацію. Полтавський літак у супроводі 4-х винищувачів востаннє відкрив авіапарад на 10 річницю незалежності в Києві. З того часу у повітря не піднімався.

Спочатку інженери знімали апаратуру, за допомогою важкої техніки різали ніс, крила та на останок хвіст. Після металобрухт сортували та здавали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна погодилась знищити свої ракети

Угода про знищення викликала велике обурення у суспільстві, але найбільше емоцій не стримували пілоти при її реалізації. Чоловіки присвятили цим літакам десятки років служби.

"Могли б цей чудовий айроплан поставити на постамент як пам'ятник технічної думки з написом: "Колись і Україна була авіаціной державою", - писали на чисельних форумах.

Представники оборонних відомств України та США 5 грудня 1998-го підписали угоду про ліквідацію 44 важких ядерних бомбардувальників і 1 тис. крилатих ракет Х-55 у Києві. Поряд із усім ядерним арсеналом, Україна позбулася і стратегічної авіації.

Зараз ви читаєте новину «Український стратегічний бомбардувальник порізали на брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути