Ексклюзиви
вівторок, 20 березня 2018 07:50

"Без доказів справа проти Савченко стане початком її виборчої кампанії"

Автор: УНІАН
  15 березня у сесійній залі Верховної Ради до народного депутата Надії Савченко підходять колеги з ”Народного фронту” — Володимир Соляр, Михайло Бондар, Андрій Тетерук і Андрій Левус. Спілкуються про щось і виводять її з будівлі парламенту. ­Савченко нібито принесла у Верховну Раду три гранати і пістолет
15 березня у сесійній залі Верховної Ради до народного депутата Надії Савченко підходять колеги з ”Народного фронту” — Володимир Соляр, Михайло Бондар, Андрій Тетерук і Андрій Левус. Спілкуються про щось і виводять її з будівлі парламенту. ­Савченко нібито принесла у Верховну Раду три гранати і пістолет

— У слідства є незаперечні докази, що Надія Савченко особисто планувала, вербувала, давала вказівки, як провести терористичний акт у цьому залі. Знищивши бойовими гранатами дві ложі — урядову й посадову. Мінометами обваливши купол Верховної Ради і ав­томатами добиваючи тих, хто виживе, — каже з трибуни парламенту генеральний прокурор 53-річний Юрій Луценко 15 березня.

Верховна Рада виключає позафракційну Савченко з комітету національної безпеки й оборони — позбавляють допуску до державної таємниці. Рішення підтримують фракції "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", Радикальна партія, "Самопоміч", половина депутатів із "Батьківщини". Не голосують "Опозиційний блок", групи "Відродження" і "Воля народу".

Генпрокурор вносить у парламент подання на притягнення Надії Савченко до кримінальної відповідальності, затримання і арешт.

— Пропоную прокуратурі, Службі безпеки України і всім відповідним органам допитати мене на детекторі брехні. Готова дати відповіді на всі запитання, — говорить 36-річна Надія Савченко журналістам. Її вивели із сесійного залу. Нібито занесла туди три гранати і пістолет, повідомив сайт "Українська правда".

— У мене є нагородна зброя. Мені її вручив спікер Андрій Парубій після мого повернення з полону. Цю зброю я маю право носити як офіцер, — каже Надія.

Вона була в російському ув'язненні 709 днів. У червні 2014-го її захопили бойовики неподалік міста Щастя на Луганщині. Слідство РФ звинуватило в убивстві російських журналістів і "незаконному перетині кордону". Савченко засудили до 22 років позбавлення волі. В Україну повернулася 25 травня позаторік. Її обміняли на затриманих під Щастям російських ГРУшників Євгена Єрофєєва й Олександра Александрова. Президент Петро Порошенко вручив їй орден "Золота Зірку" і присвоїв звання Герой України.

Савченко була першою у списку партії "Батьківщина" на позачергових виборах до Верховної Ради у листопаді 2014-го. У грудні 2016-го її виключили з фракції. Перед цим вона зустрілася в Мінську з ватажками ДНР і ЛНР Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

— Савченко — типовий інструмент дестабілізації політичної ситуації в Україні в руках російських спецслужб. Вона є персонажем для хаосу, — каже політолог 40-річний Михайло Басараб.

— Таких Надій і Рабиновичів, російських маріонеток, достатньо в кожній європейській державі. Москва діє через неадекватних людей. Які самою присутністю у процесі створюють несерйозне ставлення до політики, підривають довіру до держави. У випадку терактів, не Савченко повинна кидати гранати чи стріляти. У неї інша роль. Бачили фотографії з нею на вулиці Грушевського під час Революції гідності. Вона була провокатором у юрбі протестувальників. Коли треба було, ховалася за "беркутівців".

Якщо судовий процес над Савченко затягнеться і не дасть на виході результату, то спричинить подальше падіння довіри до влади.

— Розслідування треба було проводити в закритому режимі. Мабуть, є якісь записи, — говорить політолог 62-річний Олександр Кочетков.

— Результати справи можуть бути такими, як по Новинському, Довгому, Розенблату, Полякову (із чотирьох народних депутатів Верховна Рада зняла недоторканність у рамках кримінальних справ, жодного не арештували. — ГПУ). І Саакашвілі, який начебто готував заколот і якого відправили в Європу, замість українського СІЗО. Поки що піар з боку прокуратури може стати стартом Савченко у президентській кампанії. Вона не тікатиме. Із задоволенням піде в ізолятор — це працюватиме на її рейтинг.

— Якщо Луценко не почне надавати докази, то сприятиме розкручуванню Савченко до президентських і парламентських виборів, — каже політолог 29-річний Микола Давидюк.

— Це сценарій — не український, а Кремля, Віктора Медведчука (кум президента РФ Володимира Путіна, голова "Українського вибору". — ГПУ).

Після затримання Володимира Рубана (керівник Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус". 8 березня його затримали на блокпосту в Донецькій області. В багажнику автівки знайшли снаряди, міномети, автомати, гранати, гранатомети, кулемети і протитанкові міни. Звинувачують у підготовці терористичних актів. — ГПУ) пішла хвиля. У слідчих могла з'явитися нова інформація. Або Порошенко просто щось не поділив із Медведчуком і таким чином придавлює його людей. Завдання Савченко — бути дестабілізуючим фактором.

Зараз ви читаєте новину «"Без доказів справа проти Савченко стане початком її виборчої кампанії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути