середа, 08 червня 2022 07:06

Полум'я охопило нафтобазу під Києвом. Згоріли люди: дата
11

8 червня 2015 року о 17:29 спалахнула пожежа на нафтобазі БРСМ в селі Крячки Васильківського району Київщини. Першим загорівся резервуар з пальним обсягом 800 м³, це 650 т. Згодом полум'я охопило ще три резервуари. Загалом на початок пожежі база містила 14 тис. т палива.

Під Києвом 8 діб горіла нафтобаза
Фото: ДСНС України
Під Києвом 8 діб горіла нафтобаза
Під Києвом 8 діб горіла нафтобаза
Під Києвом 8 діб горіла нафтобаза
Під Києвом 8 діб горіла нафтобаза

За добу вогонь охопив уже вісім резервуарів. Людей, що жили за 2 км від підприємства, почали відселяти. Того дня місцеві жалілися на дощ з мазутом. Селян втратили урожай, який або згорів, або виявився непридатним до споживання. Загинули домашня худоба і птиця. Вода в колодязях стала отруйною.

Станом на 17:00 того ж дня на нафтобазі продовжували горіти лише три резервуари - один з мастилом, два - з пальним. Решта зруйнувалися. Ліквідувати пожежу взялися близько 300 рятувальників та 45 одиниць техніки. До кінця доби загоряння вдалося локалізувати.

Однак зранку наступного дня на нафтобазі стався черговий вибух. Пізніше рятувальники пояснили, що це лише тріснула обшивка однієї з цистерн. Вогонь не вщухав і на вечір пролунав новий вибух.

11 червня зірвалися дві місткості по 800 куб. м. За добу пожежа поступово загасала, догорав один великий резервуар. 13 числа зайнявся новий резервуар. Тлів три дні. Останні ознаки горіння зникли увечері 16 червня. Офіційно датою закінчення пожежі вважають 20 червня. На її гасіння витратили 50 млн грн.

Тоді вогонь забрав життя шістьох осіб, із них четверо - пожежники. Щонайменше 18 осіб травмувалися.

Крім того, виникла димова хмара. Спершу рухалася на південний захід у напрямку Вінниці та Хмельницького. Потім розвернула на північ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці горів залізничний вагон

Причиною тяжких наслідків пожежі назвали недотримання норм будівництва вибухонебезпечного об'єкта. Поліція відкрила кримінальне провадження. Затримали інженера та заступника директора нафтобази.

Родичі загиблих у пожежі подали до ТОВ "БРСМ-Нафта" цивільні позови на суму 60 млн грн. В середині 2017-го кілька позивачів виграли суд. За його рішенням мали отримати від 80 тис. грн до 170 тис. грн.

19 грудня 2017 року на нафтобазі сталася повторна пожежа. Винними назвали шукачів брухту, які різали на метал рештки резервуарів.

Рятувальники повідомили подробиці смертельної пожежі в приватному будинку в Луцьку, на згарищі якого знайшли тіла трьох людей.

Горіло в дерев'яному чотириквартирному будинку. Пожежа виникла в кухні однієї з квартир. Вогонь перекинувся на суміжні кімнати й сягнув дерев'яного сходового майданчика в коридорі будинку. За свідченням очевидців, у помешканні могли перебувати люди. У квартирі, охопленій вогнем, бійці ДСНС виявили тіла 64-річної Тетяни й 69-річного Володимира. А за декілька хвилин – тіло 35-річної доньки загиблої.

Зараз ви читаєте новину «Полум'я охопило нафтобазу під Києвом. Згоріли люди: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути