понеділок, 28 жовтня 2019 10:30

Депутати ухвалили важливий документ щодо мови

Депутати ухвалили важливий документ щодо мови
Закон проголосив українську мову державною, але забезпечив стійкі позиції російської мови в країні Фото: prolviv.com

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про мови в УРСР" 28 жовтня 1989-го. Вперше українську мову проголошено державною на теренах країни.

Закон передбачав забезпечення всебічного розвитку мови в усіх сферах суспільного життя. При цьому чітко визначалися мови міжнаціонального спілкування - українська, російська та інші, які в документі не вказувалися. Підкреслювалося, що вибір мови міжособового спілкування - невід'ємне право самих громадян.

Службові особи мали володіти українською та російською мовами. Акти найвищих органів державної влади приймалися українською та публікувалися державною та російською.

Офіційні документи - паспорт, трудова книжка, свідоцтва, документи про освіту мали виконуватися двома мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Денісова захищала мовний закон перед делегацією Венеціанської комісії

Навчальна і виховна робота у загальноосвітніх школах та інших навчальних закладах мала вестися українською. При цьому зазначалося, що вільний вибір мови навчання - невід'ємне право всіх громадян УРСР - тобто дозволялося навчання також російською мовою. Остання була обов'язковою для всіх як навчальний предмет. У сфері науки дозволялося обирати мову захисту чи презентації досягнень на власний розсуд.

Офіційною мовою ЗМІ, згідно з законом, визначалася українська, при цьому дозволялися трансляції російською.

Попри те, що закон закріплював вагоме значення російської мови в суспільстві, його вважають значимим в утвердженні української мови та демократичних досягнень в Україні. На підставі закону склали програму розвитку мови в різних регіонах, однак її майже не виконували. Вже 1994-го у Верховній Раді були заклики до проголошення російської як другої державної мови.

Нині закон втратив чинність.

У Чернівцях на стадіоні "Буковина" 21 вересня 1989-го пройшов фінал І Республіканського фестивалю української пісні "Червона рута". Фестиваль тривав з 17 по 24 вересня. На фестивалі вперше виконали гімн України.

Зараз ви читаєте новину «Депутати ухвалили важливий документ щодо мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути