субота, 21 вересня 2019 08:20

Першу "Червону Руту" врятував мольфар із Карпат

Першу "Червону Руту" врятував мольфар із Карпат
У Чернівцях пройшов фінал І Республіканського фестивалю. Фото: Анатолій Мізерний

У Чернівцях на стадіоні "Буковина" 21 вересня 1989 року пройшов фінал І Республіканського фестивалю української пісні "Червона рута". Фестиваль тривав з 17 по 24 вересня.

За два роки до цього у часописі "Молодь України" вийшла стаття журналіста Івана Лепши "То є чистая вода…". Писав, що треба створити музичний конкурс, присвячений композиторові Володимирові Івасюкові (український композитор, написав слова і музику пісні "Червона рута". Його знайдено повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом). У 1989 виповнювалося 40 років з дня народження і 10 років із дня смерті. Цим вшанувати пам'ять музиканта і популяризувати твори композиторів будь-якого рівня професійності.

Ідею схвалив центральний комітет комсомолу. В робочий комітет увійшли музиканти Тарас Мельник, Кирило Стеценко, Анатолій Калениченко та поет Іван Малкович. Вони розробили концепцію та правила фестивалю. Гроші та звукоапаратуру дали директор Олег Репецький із українсько-канадського підприємства "Кобза". Долучилися ще два десятки дрібніших спонсорів.

З весни до літа організатори провели відбіркові тури в усіх областях, в обласних центрах і маленьких містечках. Змагання поводили в трьох категоріях. На фінал поп-виконавців приїжджає найбільше учасників - 78. Рокерів зібралось три десятки, а співців, що виконували авторські пісні – півсотні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермер виступив на сцені рок-фестивалю

У вересні на Буковині йдуть затяжні дощі. Організатори по допомогу звертаються до мольфара 59-річного Михайла Нечая, який жив у селі Верхній Ясенів Верховинського району Івано-Франківської області. Мольфар тиждень гуляє на фестивалі. Знайомиться із людьми, проводитьу повітрі свяченим ножем, щось шепоче. Під час фестивалю в Чернівцях було сухо.

Конкурсні програми у жанрах поп- та рок-музики проходять у Літньому театрі, а конкурс авторської пісні та співаної поезії виносять далеко від центру міста. Рок-групи виступають за дротяною сіткою на стадіоні. У фіналі перше місце у жанрі рок-музики посідає співачка Віка Врадій - "Сестричка Віка". Серед інших лауреатів тієї першої "Червоної Рути": "Брати Гадюкіни", "Кому Вниз", Віктор Морозов, Андрій Миколайчук. "ВВ" і Тарас Чубай отримують дипломи, гран-прі дістався барду Василю Жданкіну.

Фестиваль вирішили проводити по різних містах раз на два роки. 1991-го "Червону руту" приймало Запоріжжя, 1993 року - Донецьк. З 2001 року конкурс проходить у Києві. Цього року пройде у Чернівцях.

Неподалік Нью-Йорку 15 серпня 1969 року почався Вудстокський музичний фестиваль. За три дні виступило 32 групи і виконавці, його відвідало понад 400 тисяч чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Першу "Червону Руту" врятував мольфар із Карпат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути