понеділок, 16 липня 2007 16:24

Беспалого назад в "Нашу Україну" не кличуть

Автор: фото: PHL
  Борис Беспалий і Юрій Єхануров під час засідання Ради ”Народного Союзу ”Наша Україна” 26 жовтня 2006 року
Борис Беспалий і Юрій Єхануров під час засідання Ради ”Народного Союзу ”Наша Україна” 26 жовтня 2006 року

Минулого місяця народний депутат 5-го скликання 54-річний Борис Беспалий вийшов із партії "Наша Україна", де був членом президії і політради. Він категорично виступив проти складання "нашоукраїнцями" депутатських мандатів.

— Я не переконаний, що вибори 30 вересня взагалі будуть, — каже зараз Беспалий. — Президент робить усе, щоб вони не відбулися. Його частина ЦВК блокує всю роботу комісії, а без неї вибори неможливі. Керівниками виборчого штабу призначають людей із Секретаріату президента, тобто адміністративний ресурс виносять на обкладинку й показують усій країні.


Вам не пропонували повернутися в "Нашу Україну"?

— Такі пропозиції зазвичай не лунають. Я ж виходив, як у російській приказці: "Уходя — уходи". Свої погляди відстоював відкрито, публічно всередині партії. І якби хотіли врахувати мою позицію, то це було б зроблено. Я говорив, що не можна знущатися над здоровим глуздом. Не можна, щоб за бажанням третини парламенту були дострокові вибори.


А до протилежного табору вам пропонували приєднатися?

— Я сьогодні не беру участі в жодному виборчому проекті, — ухиляється від відповіді Беспалий. — Ось уже півтора місяця вийшов із партії. Але ніхто не може сказати, що в моїх діях чи словах є хоч найменше відхилення від виборчої програми "Нашої України". Я один з небагатьох, хто якраз виконує свої передвиборні зобов"язання. Як і ті колеги, які нещодавно теж вийшли з партії, — голови Запорізької та Вінницької парторганізацій Юрій Артеменко і  Микола Сокирко.


Але ж вони вийшли з "Нашої України" через "авторитаризм і кумівство в партії"...

— За кумівство я не знаю, — перебиває Беспалий. — Але що б сказала Україна, якби п"ять років тому вийшов Медведчук з адміністрації президента й оголосив першу десятку президентського блоку, як це зробив Балога? Очевидною є паралель із соціал-демократами об"єднаними, коли партію просто перетворюють у структурний підрозділ Секретаріату президента. Секретаріат є дисциплінованою, авторитарною виконавчою структурою, але ж партія такою бути не може. Хіба мають у демократичній партії державні службовці оголошувати якісь десятки, коли це може робити виключно з"їзд? А пропозиції можуть вносити на обговорення тільки партійні органи.


Чи блок "Наша Україна — Народна самооборона" перетвориться все ж таки на єдину партію?

— "Наша Україна — Народна самооборона" — це є типовий фальшстарт, тому що виборчий  блок створюється після оголошення виборчої кампанії в певний термін, — усміхається Беспалий. — На дочасних виборах — днів десять. І тоді можна про щось говорити. А тут це просто символічна політична акція і не більше. Тупцювання на місці. 2001 року це був крок уперед, коли десять партій об"єдналися в "Нашу Україну". А зараз знову ті ж десять партій, тільки тоді деякі представляли партії, а зараз — "тушки". Про передвиборний блок тут і говорити годі. Тим більше, що умовою участі в цьому проекті є розпуск партій.


Тарасюк і Костенко погодяться на саморозпуск Народного руху й Української народної партії?

— Це не ті партії, які складаються з однієї людини. Народний рух України — це історична партія, яка в найближчі пару сотень років точно існуватиме. Конгрес українських націоналістів — теж історична партія. Але це справа їхніх членів. Вони це зараз обговорюють.


Відставка Романа Безсмертного  з посади голови виконкому "Нашої України" і призначення на неї Олега Гуменюка може негативно позначитися на партії?

— У нас дуже часто до обрання на посаду розраховують, що людина працюватиме ось так, а після обрання вона працює зовсім інакше. Голова партвиконкому — це головний орговик партії. Це посада, де треба працювати хоч і не цілодобово, але багато. Тому Безсмертному було важко суміщати роботу і в "Нашій Україні", і в Секретаріаті президента. А Гуменюк — це депутат двох скликань, він зараз не завантажений іншою роботою. Що піде в плюси, а що в мінуси — покаже майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «Беспалого назад в "Нашу Україну" не кличуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути