пʼятниця, 02 вересня 2011 07:00

Янукович приїхав із трьома автобусами "Беркута"
8

Кінолог зі службовим собакою перевіряє територію столичної інженерної гімназії перед приїздом президента Віктора Януковича у четвер, 1 вересня. На подвір’ї перед школою сидить оркестр та вишикувалися учні
Фото: фото: Наталія Чубенко

Надвечір у середу двоє прибиральниць до блиску натирають сходи до новозбудованої Київської інженерної гімназії. Протирають скло на дверях. 1 вересня туди має приїхати президент Віктор Янукович.

— Усім на роботу сказали прийти на 5.30. Відкривати охороні президента всі закоулки, — розказує одна із працівниць закладу. — Концерт планували з барабанщицями, але його чомусь "зарізала" протокольна комісія Януковича.

Двоє працівників "Київміськсвітла" обдирають оголошення зі стовпів уздовж дороги.

— Задовбали ці наклейки, — говорить літній чоловік у жовтогарячому жилеті. — Я електрику должен робити, а займаюся єрундою.

Працівниці "Зеленбуду" із вазонів висаджують у клумби чорнобривці та бегонії. З іншого боку чоловік у шортах і футболці під парканом косить траву газонокосаркою.

— Судя по тому, что все дворы в округе закатали асфальтом, приедет президент, — розказує у середу біля гімназії жінка у білій спідниці та чорній кофті, років 35. Крутить у руках ключі від авто. 1 вересня приведе туди у перший клас дочку.

О 7.30 у четвер у двір гімназії двоє чоловіків приносять невелику трибуну. Поряд ставлять президентський штандарт і прапор України.

На територію закладу запускають тільки вчителів, батьків із дітьми. На тротуарах уздовж вул. Княжий Затон через кожні 10 м стоять міліціонери та даїшники. Біля магазину за рогом припарковані три автобуси з "Беркутом".

— Шановні вчителі, — звучить із динаміків чоловічий голос. — Будь ласка, розставте дітей згідно зі схемою.

Діти стають за вчителями, які тримають таблички із написом класу.

О 8.25 під'їжджає президентський кортеж — за 5 хв. до початку. Із чорного "мерседеса" виходить Віктор Янукович. У супроводі голови столичної  міськдержадміністрації Олександра Попова та міністра охорони здоров'я Олександра Аніщенка йде подвір'ям. Їх оточують четверо охоронців. Ще близько 30 розходяться по периметру. Президент усміхається і киває. Присутні аплодують.

— 1 вересня для кожної людини є дуже важливим, — каже за трибуною 61-річний Віктор Янукович. — У цьому навчальному закладі учитимуться майбутні Корольови, Антонови та Патони. Будівництво цієї школи було нелегким. Його вартість близько 137 мільйонів гривень. Це інвестиції в майбутнє і розвиток країни. Я приїхав до гімназії з подарунком. Це буде комп'ютерний сучасний клас, — вручає директору школи Дмитрові Рудею теку із сертифікатом.

Троє першачків розказують вірші.

— Щоби стати президентом, нам потрібні всім знання, — тихо виголошує в мікрофон хлопчик.

Янукович сміється. Разом із Поповим та Рудеєм розрізає синю стрічку. Заходять до будівлі. За ними пускають тільки першокласників з учителями. Батьків просять оглянути територію. У приміщенні Януковича запитують, чи списував у школі.

— Як і всі — списував, давав списувати, — відказує.

За 15 хв. іде до машини.

— Що у вас за питання? — звертається до двох жінок, що вибігають із натовпу йому назустріч. Одна тихо шепоче. Їх оточують охоронці та люди.

— У мене будуть переговори із президентом Росії, — пояснює Янукович. — Повернуся і знайду вас. Зверніться до мого помічника.

Одна пише свої телефони у блокнот.

— Мы из Вишневого приехали, — зітхає. — Он нам обязательно поможет. Это личная просьба.

Президент їде. Рух на вулиці одразу відновлюють.

У школі обладнали два басейни, три спортзали, дві ігротеки, два лінгафонні кабінети і кабінет аромотерапії. Будувати почали 1995-го.

416

тисяч першокласників сядуть за парти цього року. В 11-й, випускний клас, пішли  317 тис. учнів. Цьогоріч школу закінчили 196 тис. Усього в українських школах навчаються 4,5 млн дітей. Із ними працюють 515 тиc. учителів.

48

відсотків учнів в Одесі навчатимуться російською мовою.

 

Зараз ви читаєте новину «Янукович приїхав із трьома автобусами "Беркута"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

60

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути