четвер, 07 лютого 2008 17:15

Яку зарплату отримували українські президенти (результати дослідження)

Яку зарплату отримували українські  президенти  (результати дослідження)

Цього року мінімальну зарплатню мають підвищити з 460 до 605 гривень. Політики кажуть, що це зміцнить благополуччя громадян. "ГПУ" дослідила, наскільки відрізняються за цим пересічні українці й державні мужі.

— Зарплата першого секретаря Компартії України, члена політбюро ЦК КПРС була 900 карбованців, — розповідає про колишні ставки початків незалежності перший президент України Леонід Кравчук, 74 роки. — У гривнях це виходить чотири з половиною тисячі.

Коли він став главою держави 1991 року, то мав зарплатню, еквівалентну майже 300 грн. Скільки це було в купонах, уже не пам"ятає.

— Потім вона підвищувалася і наприкінці вже становила десь чотири з половиною тисячі гривень. Це — зарплата, з якої я пішов і програв вибори. Президентська пенсія була такою самою, — говорить Кравчук. — А ще мені виділили старий автомобіль "волга". Якось на півдорозі з Кончі-Заспи до Києва він поламався. Тоді я звернувся до "Динамо" — Григорія Михайловича Суркіса, щоб допоміг машиною першому президентові України. Ось така наша влада, таке ставлення до людей.

1994 року президентом став Леонід Кучма. Мав оклад близько 7 тис. А ще багато нарахувань — як колишній директор, нардеп і прем"єр. По завершенню повноважень йому призначили довічну пенсію — понад 18 тис. грн.

Зарплату Вікторові Ющенку збільшила всередині 2005-го прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Він став отримувати 140% від її окладу. Ставка глави держави зросла удев"ятеро — до 23 657 грн. Проте з поданої ним декларації про доходи за 2006 рік випливає, що загальна зарплатня становила 489 тис. грн — тобто понад 40 тис. на місяць. Усього ж позаторік Ющенко заробив 1 млн 141 тис. грн.

"Нашоукраїнці" невдоволені співпрацею Тимошенко з частиною Комуністичної партії

Прем"єр отримує 20 тис. грн, з усіма нарахуваннями виходить майже 30 тис. У міністрів та віце-прем"єрів — до 17 тис. Зарплатня народного депутата прирівнюється до міністерської й губернаторської.

Голова міської ради має посадовий оклад — 1800 грн. Однак премію собі чимало з них встановлюють у розмірі 200–300% від зарплати або й більше. Мер у середньому отримує 4,5 тис., а голова сільради — 1,5 тис. грн.

Окрім ставки, посадовці мають можливість заробляти "ліві" гроші. Найбільш законні — від наукової діяльності. Чимало чиновників мають науковий ступінь і можуть викладати. Пишуть огляди та звіти. Багатьох запрошують за кордон читати лекції про нашу економіку. Це коштує щонайменше 50 тис. грн.

Останнім часом навіть посадовці досить дрібного рівня мають змогу "заробляти" по кілька мільйонів на рік завдяки високому попиту на землю або завдяки бізнесу. Наприклад, можуть замовляти для державних органів послуги й товари за завищеними цінами. Бізнесмени отримують замовлення, а чиновники — частину грошей, які перевищили реальну вартість послуг. Це називають "відкатом".

Раніше Кабінет Міністрів складався з представників різних політичних сил. Кожен із них міг мати свою позицію щодо постанов уряду. Для того, щоб міністр завжди погоджувався з прем"єром, йому також могли платити. Останніми роками уряд формують дві-три політичні сили, тому такий "заробіток" для міністрів практично зник.

Серед депутатів найпоширенішим нелегальним заробітком є лобіювання вигідних бізнесменам законів. За чутками, один голос може коштувати від кількох десятків тисяч доларів до кількох сотень тисяч.

— Вони кажуть: "Хлопці, ви, будь ласка, проголосуйте, а ми дамо вам стільки-то грошей", — розповідає один із нардепів.

Часом голоси обмінюють на вигідні групі депутатів рішення. Наприклад, нині "нашоукраїнці" невдоволені співпрацею прем"єр-міністра Юлії Тимошенко з частиною фракції Комуністичної партії. Зокрема, ті проголосували за її проект бюджету на 2008 рік. Нардеп-"нашоукраїнець" Ігор Кріль натякнув, що голоси комуністів за кількістю дорівнюють пакетам обленерго, які прем"єрка збирається приватизувати. А покровитель української Компартії російський мультимільйонер Костянин Григоришин уже володіє частиною акцій цих компаній.

За активну діяльність у фракції нардепи можуть отримувати "стипендії у конвертах". Така система, наприклад, діє у БЮТі. Для цього потрібно багато виступати та писати закони.

Буш заробляє менше за Брауна

Серед світових лідерів найбільшу зарплату має прем"єр Сінгапуру Лі Сянь Лун — $50 тис. на місяць. Голова уряду Великої Британії Ґордон Браун отримує $34 тис. А президент США Джордж Буш — $33 тис. Прем"єр Японії Сідзо Абе — $30,7 тис., а канцлер Німеччини Анґела Меркель — майже $30 тис. У президента Росії Володимира Путіна зарплата становить $6,2 тис., а у президента Білорусі Олександра Лукашенка — $2,3 тис.

Зараз ви читаєте новину «Яку зарплату отримували українські президенти (результати дослідження)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути