вівторок, 23 січня 2018 06:35

Яків Смолій може очолити Нацбанк

— Смолій фактично очолює Національний банк понад півроку. Після його призначення політика НБУ не зміниться. Гонтарева взяла на себе найбруднішу роботу. При ній розчистили "авгієві стайні" банківської системи. Вона забрала на себе весь негатив, — каже інвестиційний банкір 35-річний Сергій Фурса.

18 січня президент Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради постанову про звільнення Валерії Гонтаревої з посади керівника НБУ. На її місце пропонує Якова Смолія. Верховна Рада має розглянути подання у перший тиждень роботи нової сесії 6–9 лютого.

56-річний Яків Смолій із 11 травня минулого року виконує обов'язки керівника Нацбанку. Тоді Валерія Гонтарева подала президентові заяву про відставку за власним бажанням. Із 8 серпня до 26 вересня перебувала у відпустці оплачуваній, далі — за свій рахунок до затвердження відставки.

Яків Смолій із 1991 року працював у комп'ютерному відділі Тернопільського обласного управління НБУ. Із 1994 до 2005-го — в банку "Аваль". Потім створив із партнерами банк "Престиж". Працював у наглядових радах страхових компаній. Займався молочним бізнесом. Із квітня 2014 року — заступник голови Нацбанку. Кандидат економічних наук, володіє англійською мовою. Одружений, має двох доньок.

Один із найбагатших топ-чиновників країни. 2015 року на банківських рахунках мав $98,7 млн. За 2016-й отримав 1,8 млн грн зарплати. Володіє чотирма і має у спільному користуванні три земельні ділянки. Є співвласником 12 офісів, одного будинку й фізкультурно-оздоровчого комплексу в селі Погреби під Києвом, апартаментів в окупованому Севастополі. Задекларував машину для гольфа і гідроцикл.

Зараз ви читаєте новину «Яків Смолій може очолити Нацбанк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути