вівторок, 03 січня 2006 12:20

Ахметов стає політиком

 

Минулої суботи мільярдер Ринат Ахметов уперше з"явився на людях як публічний політик. Сталося це на з"їзді Партії регіонів, де був оприлюднений список кандидатів до наступної Верховної Ради.

Зранку біля кінотеатру "Зоряний" перехожі задивлялися на великий екран. Під ностальгійний перебір гітари на ньому повільно прокручували кадри з життя України 2002— 2004 років, коли уряд очолював Віктор Янукович. Упевнені в завтрашньому дні чорні й усміхнені обличчя шахтарів. Немолоді жінки з оберемками пшениці. Зелені й широкі аж за горизонт південні степи. Металургійні заводи... А ось Віктор Янукович отримує благословення перед торішніми президентськими виборами.

Про те, що на з"їзді буде Ринат Ахметов, 39 років, пошепки говорили з самого ранку. Віктор Янукович, 55 років, вивів його зі свого кабінету, показав очима дорогу до зали з"їзду, щось шепнув на вухо, а сам повернув в інший бік. Ахметов опустив очі і трохи втягнув голову, намагаючись пройти непоміченим. Йому це ледь не вдалося, бо журналісти від несподіванки декілька секунд не наважувалися звернутися до мільярдера. Ахметов удав, що здивований такою увагою з боку преси.

— Ви казали, що підете в політику тільки в разі крайньої необхідності. Вас уже дістала влада?— перебивали одне одного журналісти.

— Я роблю перші кроки в політиці і дуже хвилююся,— пояснив Ахметов, чому він зараз не відповідатиме на всі запитання.

Ахметов втягнув голову, намагаючись пройти непоміченим

А далі промовив:

— Хочу допомогти країні стати сильною. Досвід, набутий мною у великому бізнесі, потрібен зараз країні,— сказав він і пішов до зали, де зайняв місце у першому ряду, поряд із колишнім головою Донецької облради Борисом Колесниковим.

Віктор Янукович з трибуни виголосив план розвитку країни: поступова децентралізація влади, перехід до федералізації, російську мову — державною.

— Ми за багатовекторність зовнішньої політики, але вона не повинна бути флюгерністю... З Божою допомогою ми збудуємо Україну нашої мрії,— завершив виступ голова партії.

Заплановані рішення з"їзд приймав блискавично. Усі 450 присутніх були весь час "за". Жодних "утримався", не кажучи вже про "проти". Заминка виникла лиш одного разу — коли до політради партії запропонували ввести нардепа Миколу Гапочку, перебіжчика з блоку Юлії Тимошенко. Тут устав делегат з третього ряду і попросив прізвище Гапочки викреслити. Викреслили. А всіх інших затвердили — одноголосно.

Відведений час з"їзд перебрав тільки тому, що промовці, коли починали перелічувати недоліки помаранчевої влади, не могли вчасно зупинитися. "Революційні шамани", "врємєнщікі", "помаранчеве лихо" — так називали діючий уряд.

— Я особисто ретельно проаналізував усі кандидатури. Ви ж мені вірите? — про всяк випадок запитав делегатів Віктор Янукович.

— Звичайно, — хором відповіли перші ряди.

В результаті у виборчому списку Партії регіонів народний депутат Тарас Чорновіл отримав четверте місце, Ринат Ахметов — сьоме, колишній перший віце-прем"єр Микола Азаров — 12-те, народний артист Ян Табачник — 20-те, екс-голова Центрвиборчкому Сергій Ківалов — 27-ме, спортивний директор донецького "Шахтаря" Віктор Прокопенко — 45-те, син Віктора Януковича Віктор — 89-те, колишній генпрокурор Святослав Піскун — 95-те. Прес-секретар лідера партії Ганна Герман у списку на 105-му місці.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов стає політиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути