середа, 01 листопада 2023 05:31

У Львові розпочалось повстання

У Львові розпочалось повстання
1 листопада 1918 року українці захопили владу у Львові. Фото: Facebook

1 листопада 1918-го українці захопили владу у Львові.

Місто належало до Австро-Угорської імперії. У жовтні 1918-го імператор Карл І оголосив про перетворення монархії на федерацію народів. Національні рухи отримали можливість створити незалежні держави.

18 і 19 жовтня 1918-го в Народному домі у Львові пройшли засідання українських депутатів до парламенту та крайових сеймів Галичини та Буковини, греко-католицьких єпископів і представників основних українських політичних партій. Утворили Українську Національну Раду, яку очолив Євген Петрушевич.

Поляки намагалися встановити контроль над Галичиною. 28 жовтня у Кракові створили Польську ліквідаційну комісію. Вона мала організувати у Львові в ніч із 2 на 3 листопада збройний виступ для встановлення польської влади. Приїзд комісії був запланований на 1 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Український народ ніколи не змириться з польським поневоленням"

Австрійський намісник Галичини Карл фон Гуйн спочатку підтримав поляків. Українці почали готувати збройне повстання. Його очолив cотник УСС Дмитро Вітовський.

1 листопада о четвертій ранку українські війська захопили львівську ратушу, намісництво - сучасну будівлю обласної ради, радіо, телеграф і вокзали.

19-річний вістун Степан Паньківський встановив на ратуші синьо-жовтий прапор. О сьомій ранку Дмитро Вітовський рапортував Костю Левицькому про зайняття Львова без жодних людських втрат.

Цього ж дня підрозділи січових стрільців зайняли Станіслав - сучасний Івано-Франківськ, Тернопіль, Золочів, Сокаль, Раву-Руську, Коломию, Снятин, Печеніжин, Борислав та інші міста Галичини.

На Галичині оголосили Українську державу. Генерала Гуйна та чиновників австрійської адміністрації потягом відправили до Відня.

"Мені старому здається, що справа не піде так легко, як почалася. Ваші противники — це завзяті люди", - сказав Гуйн українцям.

Український інститут національної пам'яті запустив проєкт "ІстФакт". Має на меті легку та доступну подачу важливих події історії часів Української революції 1917-1921-х. Проект представлено у форматі коротких відео із запитаннями та відповідями. Перший ролик присвячено Листопадовому чину. Подія відбулась у Львові 1 листопада 1918-го та вважається переломним днем в історії Галичини і всієї України.

Зараз ви читаєте новину «У Львові розпочалось повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути