Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2019 06:11

Яценюк іде в прем'єри

Автор: ФОТО надане прес-службою ”Народного фронту”
  Лідер ”Народного фронту”, колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: ”Ми повинні боротися за перемогу на парламентських виборах, за формування нового уряду. Маємо дати кожній людині освіту, охорону здоров’я, відчуття захисту і безпеки. Пріоритетом буде економічне зростання, пенсії й зарплати”
Лідер ”Народного фронту”, колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: ”Ми повинні боротися за перемогу на парламентських виборах, за формування нового уряду. Маємо дати кожній людині освіту, охорону здоров’я, відчуття захисту і безпеки. Пріоритетом буде економічне зростання, пенсії й зарплати”

З'їзд "Народного фронту" мав розв'язати кілька політичних загадок. Чи піде лідер партії Арсеній Яценюк на президентські вибори? Яку стратегію обере? Як далі поводитиметься його політична сила? Адже "фронтовики" обіймають низку ключових посад у виконавчій владі та мають найбільш дисципліновану фракцію Верховної Ради.

Захід починається 2 лютого о 12:00 у Києві. На з'їзд приїхали делегати з усієї країни.

Не має традиційних сцени та президії. Лише трибуна. Журналісти можуть підходити до лаштунків, звідки зручно спостерігати за учасниками.

Лідер "Народного фронту" 44-річний Арсеній Яценюк відкриває з'їзд, вітає делегатів і гостей і під оплески поступається сценою ветеранам Збройних сил і добровольцям — членам "Народного фронту". Завдяки цим людям Україна вистояла, наголошує він.

Тим часом на екрані демонструють хроніку весни-літа 2014 року, коли окупанти готували наступ на Київ: Україна закриває повітряний простір російським літакам, відмовляється від російського газу, подає позов до Стокгольмського суду. Ці рішення ініціював прем'єр Яценюк, який очолив уряд у лютому 2014-го.

— Ми не знали, чим усе закінчиться. Але вірили, що Україна гідна бути європейською. Кожен з вас узяв на себе відповідальність, — екс-прем'єр показує в бік делегатів. — За нами була правда. І ми зупинили ворога.

Яценюк говорить без папірця. Виразно жестикулює. У нього з'явилася охайна борода з сивиною. Нагадує, що очолив уряд одразу після втечі Януковича. У держскарбниці тоді було лише 108 тис. грн. Росія почала війну проти України.

— Нам вдалося зупинити дефолт держави, — говорить Арсеній Яценюк. — Провести чесні вибори президента 2014 року. Зменшити витрати на державний апарат на 30 відсотків. Ми запустити децентралізацію. Маючи два мільйони вимушених переселенців, провели перше підвищення пенсій і зарплат. Мій уряд завершив виконання критеріїв для безвізового режиму. Це була наша робота.

Яценюк розповідає, що вже в неофіційному статусі об'їхав півсвіту. Мав зустрічі й розмови про те, що "Україна — не проблема для західного світу, Україна — це вирішення проблем".

Команда "Народного фронту" зібралася в повному складі. У першому ряду Яценюка слухають: комендант Майдану, нині голова Верховної Ради Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов, який особисто курирує виробництво ракетного озброєння. Поруч очільник Міністерства внутрішніх справ і "батько" Нацгвардії Арсен Аваков. Тобто всі, кого російська пропаганда назвала "київською хунтою".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, 41 рік, приїхав на з'їзд, щоб подякувати за підтримку своїм справжнім партнерам і "особисто Арсенію Яценюку — за його чітку державницьку позицію у прийнятті надзвичайно тяжких, але дуже важливих рішень".

Арсеній Яценюк розповідає, що останнім часом відвідав майже всі регіони України. Зустрічався з партійцями. "Фронтовики" наполягали на висуненні його кандидатом у президенти.

— Позиція партії — брати участь у виборах. Дякую побратимам за довіру, — говорить Яценюк. — Але внести розпорошеність у патріотичну частину суспільства було би безвідповідальним. Я прийняв рішення. Ми будемо боротися за нову Верховну Раду.

Лідер "Народного фронту" пояснює, що головне для наступного глави держави — безпека й зовнішня політика. Президент має "узаконити шлюб" України з Євросоюзом і НАТО. Але реальним змістом ці процеси наповнюватимуть нові Верховна Рада та уряд.

— Ми повинні боротися за перемогу на парламентських виборах, за формування нового уряду, — каже Арсеній Петрович. Стає зрозуміло, що він ітиме в прем'єри. — Перед наступним Кабінетом міністрів стоятиме масштабне завдання — розвиток вільного ринку, підприємництва, утвердження ринкової зарплати, що поверне в Україну трудових мігрантів. Повинні дати кожній людині освіту, охорону здоров'я, відчуття захисту і безпеки. Пріоритетом буде економічне зростання, пенсії та зарплати. Ми — сильна команда. Ми йдемо до перемоги! Ми віримо в Україну!

Люди вітають заяву лідера "Народного фронту" — аплодують стоячи кілька хвилин.

— Агресія проти України триває. Слід звернутися до країн ЄС та Великої сімки посилити санкції проти Російської Федерації, — говорить Арсеній Яценюк.

— Маємо відновити територіальну цілісність, судноплавство й повернути українських заручників, яких утримує московський режим, — каже Арсеній Петрович під оплески.

Завершує особистим зверненням до Петра Порошенка: "Пане президенте, звільніть Україну від кума й друга Путіна (Віктора Медведчука. — ГПУ)! Він не звільняє заручників, він захоп­лює!"

Зал зривається вигуками "Браво!". Співставні емоції викликає лише виступ міністра МВС Арсена Авакова, 55 років. Він зауважує, що неучасть "фронтовиків" у президентських перегонах дає їм моральне право виступити арбітром.

— Маємо забезпечити цим виборам чесність і прозорість — за що стояли на Майдані. Ніяких "каруселей". Ніяких "скупок голосів". Маємо отримати президента, якого поважає світ. Бо Україна — це Європа. Росія — агресор. А Путін — х…, — зал гучно аплодує.

— Перед нами — складний шлях. Але я не боюся його, бо поруч Арсеній Петрович і потужна професійна команда, якої немає в інших політичних сил, — говорить міністр освіти 53-річна Лілія Гриневич.

На завершення Арсеній Яценюк звертається до "фронтовиків": "До наступного з'їзду!". Натякаючи, що парламентська кампанія стартує одразу після інаугурації нового президента.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк іде в прем'єри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути