Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2007 18:45

"Або Гриценко не буде такий категоричний, або в списку не буде Івченка"

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Ігор Кріль включив би до першої п’ятірки В’ячеслава Кириленка, Юрія Луценка, Анатолія Гриценка, Віктора Балогу і ще ”якусь жінку”
Ігор Кріль включив би до першої п’ятірки В’ячеслава Кириленка, Юрія Луценка, Анатолія Гриценка, Віктора Балогу і ще ”якусь жінку”

Минулого тижня "Наша Україна", "Народна самооборона" та "Рух-Українська правиця" узгодили документ про створення виборчого блоку. Заступник голови "Нашої України" Ігор Кріль, 46 років, розповів "ГПУ" детальніше про домовленості.


Останнім часом здавалося, що "Правиця" через бажання отримати третину списку до блоку не увійде. Однак угоду узгодили. Чи вони погодилися на квоту, яка відповідає їхньому двовідсотковому рейтингу?

— Їхні думки і бажання стали більш реальними, пішли на правильний компроміс.

Чи буде після виборів створена єдина партія на основі блоку? "Правиця" раніше не хотіла об"єднуватися із "лівим" Луценком...

— Угода передбачає створення єдиної партії. Отже, "Правиця" готова до цього.

Хто може увійти в першу п"ятірку блоку?

— Я думаю, що має бути Кириленко, Луценко, Гриценко. Я би поставив Балогу. Він позитивно впливає на політичні процеси. Люди, які розбираються в політиці, розуміють, що політичні кроки цієї людини сильної волі призвели до того, що ми зараз можемо говорити про консолідацію і блоку, і "Нашої України". Крім того, хто би ще міг бути? Ну, якусь жінку, кажуть, треба. Це було би добре, але я би не шукав тут чогось неприродного. Бо якщо лише придумати якусь жінку, щоб вона просто була — це неправильно. А якщо вона є — її треба включати в п"ятірку.

Чи може такою стати Людмила Супрун (керівник Народно-демократичної партії. — "ГПУ")? Це ж помітна жінка.

— Вона хоче бути помітною. Не знаю, наскільки вона є сильною електорально. Але те, що вона хоче бути помітною і надзвичайно активна в цьому — це відчувається.

А вона може стати помітною у списку вашого блоку?

— У форматі перемовин її політична сила участі не бере.

Балога позитивно впливає на політичні процеси

Чи є вже згода щодо назви блоку?

— Поки що узгодили назву: "Наша Україна"–"Самооборона"–"Правиця". Однак нам кажуть, що це нетехнологічна назва. Тож пошук триває. Я вважаю, що в принципі назву міняти не потрібно. "Наша Україна" — зрозумілий бренд. Її треба використовувати і на цих виборах, бо це вже історія з 2001 року.

Чи можливо, що Литвин піде з "Нашою Україною"?

— Якщо би таке питання було поставлено, то шанси домовитися є з усіма. Українські політичні лідери повинні розуміти, що сто сорок партій для такої держави забагато. Потрібно з кожним роком об"єднуватися, долучатись одні до других, щоб років через п"ять–десять наші політичні сили можна було бодай на пальцях двох рук порахувати. Бо деколи на виборах й не знаєш, що воно ця назва означає?

А щодо Литвина, то сьогодні переговори йдуть у форматі трьох блоків — "Наша Україна", "Правиця" і "Народна самооборона". Плюс "Пора" і Конгрес українських націоналістів.

Як вирішується умова, яку поставив міністр оборони Анатолій Гриценко: він готовий увійти у виборчий список, якщо там не буде лідера КУНу Олексія Івченка?

— Гриценко зараз має однозначно позитивний імідж. Але я би не ставив жорстких умов нікому. На сьогодні Івченко не йде у списку "Нашої України". Це було проголосовано на з"їзді. Такі різкі заяви перешкоджають пошуку компромісу. Хоча Гриценко в дечому таки  правий. Зараз у нашому спектрі політики настав такий момент, що всі розуміють: компроміси мають бути знайдені. Тож або Гриценко не буде таким категоричним, або в списку не буде Івченка. Одне з двох буде.

Ще в березні БЮТ і "Наша Україна" підписали угоду про створення після дострокових виборів парламентської коаліції. У ній посади домовилися поділити 50 на 50. Сьогодні у форматі "Нашої України" йдеться про те, як поділити між членами блоку ваші 50 відсотків посад?

— Ці посади повинні бути розподілені між учасниками "Нашої України" за зрозумілим для людей принципом. Зараз про це йде мова. І логіка, мабуть, буде така ж, як у нас із БЮТом.

Тобто "Нашій Україні" — половина, а "Народній самообороні" та "Правиці" — друга половина?

— Ну так. Умовно. Я так розумію, що кожна політична сила буде обирати ту посаду, на яку реально має свою кандидатуру, яка принесе користь.

Луценко пропонує заповнити своєю квотою блок "Справедливість" — Міністерство юстиції, Генпрокуратуру та Міністерство внутрішніх справ. Це вже погоджено у блоці?

— Я вважаю, що правильніше зробити за принципом — почергово кожна політична сила забирає посаду, на яку в неї є найкраща кандидатура. Інакше, якщо ми будемо вже зараз сваритись за посади, то не дамо перспективи ні державі, ні людям.

Зараз ви читаєте новину «"Або Гриценко не буде такий категоричний, або в списку не буде Івченка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути