Ексклюзиви
пʼятниця, 18 вересня 2009 08:04

"Я б дав Тимошенко звання заслуженої аферистки України"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
   Народний депутат-”регіонал” Олександр Стоян каже, що Партія регіонів і БЮТ не домовилися, бо не змогли поділити посади
Народний депутат-”регіонал” Олександр Стоян каже, що Партія регіонів і БЮТ не домовилися, бо не змогли поділити посади

"Годину обговорювали стратегію президентської кампанії", — каже нардеп-"регіонал" 66-річний Олександр Стоян.

У понеділок о 15.20 він виходить із центрального офісу Партії регіонів на столичній вул. Липській. Тримає "Технологічну стратегію виборчої кампанії" для Херсонщини. Саме за цим регіоном він закріплений. Стратегія вкладена в партійну газету.  На останній сторінці видання фото Стояна із пуделем Жориком. Переходить через дорогу. Сідає на лавку спиною до партійного офісу.

На президентських виборах ходитимете "від хати до хати"?

— І так буде. От Тимошенко на мільйони купила зірок естради, бо багата людина, — усміхається. — Ми не робитимемо цього. Будуть традиційні виступи лідера. Наші активісти зустрічатимуться з виборцями. Та й нам, депутатам, треба з людьми спілкуватися, а не сидіти у Верховній Раді. Бо в кожній політичній силі є свій кандидат у президенти.

Відкриває "Технологічну стратегію виборчої кампанії" на другій сторінці. Кожен район позначений кольором. Розписано по відсотках національний склад населення, кількість жінок і чоловіків. Найбільше на Херсонщині українців — 82%. Росіян — 14%.

— У мене 186-й виборчий округ: Каховка, Нова Каховка, Рогачин. Буду там проводити роботу.

На засідання Верховної Ради з"являтиметеся?

— Перед виборами в комітетах буде мало роботи. Отже, той тиждень можна буде використати. Ще тиждень — робота в округах. Так що мені вистачить часу. А зараз ми блокуємо трибуну, бо хочемо виконати те, що обіцяли, коли йшли на вибори — соціально захистити людей. Тимошенко ж казала, що поверне знецінені заощадження, підніме середню зарплату, пенсію. А зараз не хоче навіть мінімальну підняти.

Особисто ви на другий день після призначення Тимошенко прем"єром пообіцяли їй допомагати.

— Ми сподівалися, що вона виноситиме на голосування законопроекти соціального спрямування, а їх немає. За Тимошенко і за "Регіонами" стоять мільйони людей, то чому ми маємо протистояти? Але коли почали обговорювати конкретику, то зрозуміли, що немалі амбіції на крісла і в нашої політичної сили, і в Тимошенко. І ніхто не хотів поділитися. А що, люди від цього виграли? Тому ми і далі наполягатимемо, щоб дати їм якісь мінімальні гарантії. От Тимошенко каже, що вона "працює". На кого? На пенсіонера? На виробництво? Де результати?

Порозуміння з лідеркою БЮТу ще до виборів можливе?

— Його не буде. Але я чогось переконаний, що в листопаді на людей посиплються кошти, як з "рога ізобілія". Юля скоро скаже, що вона працює, тому буде вугілля, газ. А далі скаже, що буде те і те, на майбутнє. Думаю, вона знайде можливість десь у листопаді кинути надбавку до пенсій, до зарплат. А те, що Тимошенко накопичила, піде на вибори. На сьогодні вона виплатила 6 мільярдів гривень 6 мільйонам людей. Залишилося ще 12 мільйонів людей. Юля скаже: "Любі мої, якби не заважав Ющенко, опозиція, то я би виплатила всім. Я віддам після виборів". Я би присвоїв їй звання заслуженої аферистки України.

Але тепер Тимошенко каже: щоб вивести економіку з кризи, не можна суттєво збільшувати соціальні видатки.

— Коли просили гроші в Міжнародного валютного фонду, то нас переконували, що вони підуть на відновлення виробництва, на банки, які повернуть людям гроші. Ми проголосували. Хоч одна копійка пішла на село? Якщо вони пішли в банки, то чому не повертають депозити? Де ці мільярди?

Ви, як народний депутат, цікавилися цим?

— Так. Ці гроші в бермудському трикутнику. Нам не дають такої інформації. Навіть наш лідер не знає.

Зі Стояном вітається літній чоловік. Нардеп киває.

Програма "Нашої України" писалася в мене на дачі

— Я добре знаю Віталія Олексійовича Сологубова із профспілок, — підходить ближче і нахиляється до Стояна.— Я був членом політбюро. Так що я вас всіх знаю.

— Я вас не знаю, бо не був членом політбюро. До побачення, — відказує "регіонал".

Володимир Литвин каже, що у вашій фракції найбільше роботодавців. І нібито вони зібралися, підрахували і зрозуміли, що підвищення зарплат дорого їм коштуватиме. Тому й наказали блокувати трибуну.

— Гарний поворот сюжету. У того ж Ріната (Ахметова. — "ГПУ") немає людей, які отримують мінімальну зарплату.

Дзвонить мобільний. Стоян каже, що то дружина Оксана, тому мусить передзвонити.

— Да, сонечко. Я в оточенні дівчат даю інтерв"ю. Що ти хочеш, зайка? Не треба цього робити. Сто відсотків.

"Нунсівець" Олександр Третьяков каже: "Регіони" блокуватимуть трибуну, щоб у кінці вересня — на початку жовтня відправити уряд Тимошенко у відставку.

— Це не так. Минулого тижня ми блокували, але паралельно йшли переговори із БЮТом. На якісь позиції ми вийшли і придавили уряд — він пішов на поступки. Уже сьогодні Іван Кириленко (лідер фракції БЮТ у Верховній Раді. — "ГПУ") сказав, що може бути допомога сиротам. Ми заставили, а вони зробили. Коли бачиш, що може бути результат, то й блокуєш.

На парламентських виборах 2002-го ви були другим номером після Віктора Ющенка в його блоці.

— Ющенко перед тим очолював уряд, устиг про себе заявити, і були позитивні моменти. Були погашені борги по зарплатах у бюджетній сфері. Зі скількома прем"єрами я, як голова Федерації профспілок, не намагався це зробити, але вдалося тільки з ним. Для блоку я був вигідний. Бо коли ми були в східних областях і виступали перед людьми, то більше аплодували мені, ніж Ющенкові. Я розповідав із такою вірою та наївністю про повернення заощаджень та інше. Але по ходу спілкування відчув, що у Віктора Андрійовича подвійні погляди на життя. У парламенті запропонував внести зміни до закону і визнати зарплату першочерговим платежем. Ми ж домовлялися про це. Виходить Віктор Пинзеник до трибуни і каже: "Шановні, думайте, що робите. Якщо зараз проголосуєте за пропозиції Стояна, то зарплату заплатите, а де візьмете кошти на покриття податків? Завтра ж вас податкова закриє". Бабах, і вся фракція не голосує за мій закон. Зібрався тоді зі своїми профспілками, а вони запитують: якого біса я пішов у той блок? І я перший вийшов із фракції Ющенка.

Ви говорили з ним після провалу голосування по вашому законопроекту?

— Звичайно. Він каже: "У мене ж тут багато бізнесменів, підприємців..." Ющенко виявився безвольною, безвідповідальною людиною. Він узагалі неорганізований. Пам"ятаю, засідання фракції починалося із годинним запізненням. Подивіться, що сьогодні робиться. "Наша Україна — Народна самооборона" — і та розбіглася. Ющенко не зміг скористатися довірою людей. Он моя теща як любила його! Зі мною півроку не розмовляла, що я пішов від Ющенка. Програма "Нашої України" писалася в мене на дачі 2002 року. Тоді я спитав: "Навіщо вам Тимошенко?" А він: "Мені її підсунув Кучма". Йому казали, яка негативна інформація за нею тягнеться. Ющенко мав іти окремо від неї. Тимошенко може багато біди наробити Україні.

Із дружиною зустрічалися місяць і п"ять днів

Олександр Стоян народився в селищі Дєдовськ Істринського району під Москвою. Понад 20 років прожив на Донеччині. Гарно говорить українською мовою і називає себе "патріотом України". Каже, таким його зробила друга дружина, молодша на 10 років:

— Оксана добре знає історію України. Товаришувала з Левком Лук"яненком, бо писала докторську про дисидентів. Навчила мене української мови. Викладала в педагогічному університеті Драгоманова. А після вибуху на Чорнобильській АЕС в неї з"явилися проблеми зі щитовидною залозою. Коли читала лекції, через півгодини починала втрачати голос.

Цього року Стояни святкуватимуть 25-річчя подружнього життя. Познайомилися в столичному університеті ім. Шевченка. Оксана працювала директором вузівського музею, а Стоян привів туди на екскурсію своїх студентів. На той час він був сім років розлучений, а вона — п"ять.

— Ми зустрічалися місяць і п"ять днів. У нас є спільна 21-річна донька. Вона працює в київському готелі "Хайят".

Від першого шлюбу в Олександра Миколайовича є ще одна донька, а в дружини — син. Вони всі часто збираються на дачі в Кончі-Заспі.

— Зараз там живе мій тесть. А сусід — Потебенько (колишній генеральний прокурор. — "ГПУ"). Там п"ять кімнат. І город. Сьогодні зранку обрізав малину, і в кінці вересня буду пересаджувати. Є полуниця, смородина, яблука, укроп.

Зараз ви читаєте новину «"Я б дав Тимошенко звання заслуженої аферистки України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути