середа, 20 червня 2012 00:00

"Живі" скульптури дістаються на роботу пішки

Автор: фото: Світлана Корженко
  Вероніка Грицюк з Євпаторії фотографується з перехожим на майдані Незалежності у столиці. Вона працює там ”живою” скульптурою. За день заробляє від 300 до 500 гривень
Вероніка Грицюк з Євпаторії фотографується з перехожим на майдані Незалежності у столиці. Вона працює там ”живою” скульптурою. За день заробляє від 300 до 500 гривень

— Спорим на бутылку пива, что это живые люди? — каже киянин Андрій Колісник, 23 роки, двоюрідному брату 25-річному Валентинові з російського міста Углич. Минулого четверга хлопці прогулюються майданом Незалежності у столиці. Там живими скульптурами працюють четверо дівчат і хлопців.

28-річна Вероніка Грицюк у капелюшку, рукавичках і короткій сукні бронзового кольору стоїть на червоному ящику. На руках та обличчі — бронзова фарба. Внизу біля неї стоїть біле відро. У ньому купюри по 2, 5, 10 та 20 грн.

— В Киев приехала с Евпатории, — розповідає Вероніка. — Там працюю живою скульптурою на Набережній. Почала займатися цим 10 років тому. Тоді закінчила школу, а до інституту не вступила. Пішла на базар торгувати овочами і фруктами. Одного вечора з хлопцем прогулювалися набережною. Помітили жінку, пофарбовану під граніт, у довгій бальній сукні. Хлопець кинув їй кілька гривень, а мені сказав: "Ти теж так змогла б. Це краще, ніж стояти на базарі". Наступного дня купила балончик фарби і коротку сукню. За вечір заробила 100 гривень. З роботи звільнилася.

Хлопець у смугастій сорочці і сірих шортах кидає у відро 20 грн. Стає біля Вероніки сфотографуватися.

— Вы — самая красивая живая скульптура в мире, — шепоче їй на вухо. Вероніка кланяється, цілує його у щоку.

— Хлопці часто пропонують випити каву чи сходити в кіно, — продовжує. — З ними ніколи не розмовляю, бо нам заборонено. На роботі не їм і не п'ю. У туалет відбігати не бажано. Найщедріші — п'яні шведи. Позавчора зі мною фотографувалися 10 хлопців. Після фотосесії дали 50 гривень. Англійці, німці і поляки скупі. Більше "десятки" не кидають. Недолік роботи один — цілий день треба стояти. Ввечері ноги гудуть так, що і їсти зварити не можу.

Москвич 20-річний Станіслав Дубровський злазить з постаменту. Сідає на підвіконня магазину "Боско". Він у сірому костюмі й капелюсі. Крізь сіру фарбу на лобі видно зморшки.

— В театр живых скульптур меня затянул одногруппник, — Станіслав спирається на тростину. — Сказав, це заняття дає непоганий прибуток і не забирає багато часу. Після пар та на вихідних працюємо з ним у центрі Москви. На час Євро переїхали у Київ. Якось мама поставила біля мене маленьку дівчинку. Вітер подув, і я руку підняв, щоб капелюх притримати. Дівчинка злякалася й розплакалася. Мама її хвилин 20 заспокоювала. Я не витримав, підійшов і розказав, що насправді я — жива людина. Дівчинка від мене з годину не відходила.

Станіслав має три костюми для роботи.

— Обираю по погоді. Коли жарко, вдягаю "грецький" — на голе тіло накидаю білу накидку з шифону. Грим наносить майстер в офісі за 200 метрів звідси. До місця роботи дістаюся пішки. Тоді всі перехожі звертають на мене увагу. Діти широко відкривають очі, а бабусі хапаються за серце. Фарбу на обличчя наносять спонжиком. Її розводять спеціальною основою, яка не сушить шкіру. Спочатку фарбувався сам. Розводив фарбу водою. Обличчя стягувало так, що і кліпати очима не міг. Тоді точно був на скульптуру схожий.

Зараз ви читаєте новину «"Живі" скульптури дістаються на роботу пішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути