вівторок, 10 вересня 2019 06:50

"Забудовники п'ють з горя — такі "золоті" метри на бетон і скло перетворили"

У Львові на пагорбах вулиці Кривоноса відкрили перший в Україні Меморіал Небесної сотні. Складається з площі зі стелою з портретами героїв на верхній терасі. Обладнали три оглядові майданчики. Стелу зробили з кортену — сплаву сталі кольору іржі. Планують збудувати ще пішохідний міст.

Місце для меморіалу узгоджували з родинами героїв. На відкриття вони з'їхалися з усієї України. Також були учасники Революції гідності, волонтери, військові та духовенство.

Офіційна частина закінчується після обіду. Люди приносять квіти й лампадки до портретів. Обходять навколо стелу, фотографуються на оглядових майданчиках.

— Ти уявляєш, як наші мєсні забудовники слізьми обливаються на цьому меморіалі. Це ж сотні метрів квадратури в самому центрі, — по телефону говорить літній чоловік. Роздивляється портрети на стелі. — Тут можна вліпити пару багатоповерхівок, зо три кафе й підземну парковку. І відбити то все за пару років. Напевно, п'ють з горя — такі "золоті" метри на бетон і скло перетворили.

— Обережно — вібрує! — русява дівчина стрибає на найдовшому оглядовому майданчику меморіалу. З нього видно панораму старого міста. Підпірних стінок чи стовпів під ним немає.

До неї підходять друзі. Разом стрибають і сміються. За ними спостерігають двоє чоловіків. Один фотографує меморіал на мобільний.

— Мені подобається, — каже знайомому. — По-сучасному. От я був в Анталії, то там серед старовини теж найшлося місце для бетону й скла. Оглядовий майданчик на скелі зробили, з панорамним ліфтом. Але там — лише туристична приманка. А тут — пам'ять. От даже підлітки приходять селфі робити. А зайдуть — подивляться і згадають тих хлопів, чоловіків і жінок, які там гинули. І щось у голові лишиться.

— Мене одне цікавить, — говорить його знайомий. — Скільки часу це місце буде святим? Коли сюди доберуться продавці сувенірів і ресторатори? Бо тоді буде не меморіал пам'яті, а символ туристичного Львова з його наливками, круасанами й пивом.

П'ятеро підлітків із чорним пакетом зупиняються на першому оглядовому майданчику. Озираються. На вулиці стемніло.

— Тарік, тут пити не будемо, — каже невисокий хлопець у білій кепці. — Якось незручно, це як кладовище.

— А хто сказав, що ми бухати будемо? Поминатимемо, — відповідає другий. Озирається, бачить припаркований неподалік поліцейський "Пріус". — Да, пити тут не будемо. Йдемо в парк.

Зараз ви читаєте новину «"Забудовники п'ють з горя — такі "золоті" метри на бетон і скло перетворили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути