пʼятниця, 20 квітня 2012 06:30

Януковича купити неможливо

Автор: фото: Ольга Камєнєва
 

Президент Віктор Янукович отримав авторський гонорар 16,4 млн грн — понад $2 млн — за чотири книжки, видані у 2005-2010 роках. Вони називаються "Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок", "…І рік при владі. Від кризи — до економічного зростання", "Здолати шлях" та "Як Україні далі жити". Шукаємо їх у столиці, обласному центрі та райцентрі.

— Жодної книжки Януковича не бачила. Не знаю де продаються і хто їх читав, — каже на столичному ринку Петрівка продавщиця з "Книгоноші". Ятка спеціалізується на українській літературі.

Розпитую її про твори інших політиків.

— Книжка "Маємо те, що маємо" першого президента Леоніда Кравчука вся продалася. Кучмину "Україна не Росія" ми не брали, бо вона російською. Але від колег чула, що добре розходилася, на ринку вже не знайдете. Володимира Литвина переклади на українську латинських цитат отримали один примірник. Він лежить давно, ніхто не питає. "Червона Атлантида" Ганни Герман, радниці Януковича, у нас на видноті. Покупці часто беруть до рук, перепитують — чи це бува не та Герман, і відкладають. Я читаю багато, щоб радити людям, але не змогла до кінця подужати.

У Герман багато сюжетів, непов'язаних між собою, усього потрошку навалено — і драми, й історії, і колориту галицького, але купи не тримається.

Сусідня розкладка на Петрівці — харківського видавництва "Фоліо". Вусатий продавець у спортивній куртці за пірамідою творів міністра освіти Дмитра Табачника жує котлету, із пластикового лотка.

Беру до рук "Одна Україна, єдиний народ" Леоніда Кравчука, цікавлюся ціною.

— 72 гривні, — відкладає в бік обід. — Недавно дві дівчинки купили. Сам здивувався, питаю: вам нашо? Кажуть, на подарунок шефу. Мені аж полегшало.

Інші продавці на Петрівці про книжки Віктора Януковича не чули. Іду до букіністів.

— Янукович до нас із Донецька не доїхав, — каже перекупник 54-річний Микола Іванович.— Леоніда Кучму часто приносять, кажуть, місце на полиці займає.

У картонному ящику знаходжу поетичну збірку колишнього голови Верховної Ради Олександра Мороза "Обличчям до вогню" 2006 року. На форзаці стоїть автограф автора "Ірині з добром. 13.03.06". Купую книжку за 10 грн.

— А вас Петро Симоненко не цікавить? За п'ятірку віддам. Три було таких Симоненки. Дві продав, одна давно лежить. Гортав навіть — брєд повний.

Середа, ранок, наукова бібліотека Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

— Янукович? Він ще й пише? — бібліотекарі в читальній залі суспільних наук кажуть, що видань президента в них не було.

— А яких політиків маєте? — запитую.

— Кучма, Ющенко, Симоненко.

— Давайте всі.

Через віконце подають дві книжки Леоніда Кучми: "Україна не Росія" та "После майдана 2005-2006. Записки президента". По формулярах видно, що першу брали читати п'ять разів, другу — один. Я став другим, хто взяв Віктора Ющенка "До нації: вибрані промови". Три негрубі книжки Петра Симоненка: "Трудный путь левого движения", "Так дальше жить нельзя" та "Преодоление" не читав ніхто.

Творів Віктора Януковича не мають ні книжкова крамниця "Світоч", ні супермаркети "Будинок книги" та "Буквица".

Знаходжу два твори гаранта в каталогах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Тараса Шевченка: "Послання Президента України Віктора Януковича до Українського народу" 2010 року та "Модернізація України — наш стратегічний вибір" 2011-го.

— Ні, творів Януковича в нас немає. Із політиків маємо Литвина, Чорновола, Мороза. Учора один читач подарував книжку прижиттєвих творів Єльцина, — розповідає Варвара Потапенко із міської бібліотеки в райцентрі Миргород на Полтавщині.

Продавщиця книжкового магазину "Сторінка" на запитання про твори Віктора Януковича робить великі очі. Каже, на такі видання немає попиту.

Із тим же питанням заходжу до читальної зали районної бібліотеки.

— Кого? — перепитує бібліотекарка. Вибігає в коридор. На ходу звертається до колеги із абонвідділу. — Свєт, а в нас книжки Віктора Януковича є?

— Немає, — відповідає та.

— Ще видно не написав, — чути репліку відвідувачки.

Книжки політиків питають разів 15 за рік, додає продавець на центральному ринку Микола Турчак, 51 рік:

— А кого читати? Тігіпка, який продав банк, а гроші вивів у офшори?

 

16 видань Віктора Януковича зберігають у Фонді президентів України столичної бібліотеки ім. Вернадського. Вони стоять на стенді в читальній залі. На обкладинках заголовки "Як Україні далі жити", "... І рік при владі". Окремий ряд — автореферати президента. Поряд — його великий портрет.

— Маємо постійну експозицію книжок діючих президентів, — каже директор фонду Володимир Удовик, 32 роки. — Читаємо їх, якщо є час. Раз на місяць усі видання чистимо пилососами.

Поряд із роботами Віктора Януковича фотоальбом про нього "З вірою, надією, любов'ю". Знімки на 132 сторінках. На світлині "Поход на рынок — привычка каждого украинца" Віктор Янукович серед бананів і апельсинів широко усміхається продавщиці. На фото з підписом "Свой среди своих" сидить у шахті з гірниками в касках.

— Будь-яка книжка, видана в Україні, обов'язково потрапляє до нас. "Опортьюніті Юкрейн" Віктора Януковича немає, бо її надрукували за кордоном, — каже Володимир Удовик. Фонд президентів нараховує 6678 книжок.

 

200 000

гривень заробив письменник Василь Шкляр за останні 20 років на гонорарах за свої книжки. Видав вісім романів. Останній — "Чорний ворон" — вийшов тиражем понад 100 тис. примірників.

998

сторінок загалом у чотирьох книжках Віктора Януковича, за які він отримав гонорар 16,4 млн грн. 16 432 гривень коштує одна сторінка з книги президента. За ці гроші можна купити 37 г банківського золота.

 

 

Анекдот

Телефонує Віктор Янукович до видавництва, пропонує купити права на свої книжки, називає суму. Йому відповідають: "Та за такі гроші ми вам краще все видавництво продамо, самі друкуйте".

Від Юрія Винничука

 

Зараз ви читаєте новину «Януковича купити неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути