пʼятниця, 08 жовтня 2010 00:56

"Востаннє тата я бачила в лютому 2007-го"

  Капітан корабля “Бі атлантик” Володимир Устименко та Його помічник Юрій Датченко
Капітан корабля “Бі атлантик” Володимир Устименко та Його помічник Юрій Датченко
Суд венесуельського міста Каракас ухвалив рішення про повернення на Батьківщину моряків - капітана 60-річного Володимира Устименка з Одеси та його помічника херсонця Юрія Датченка, 50 років. Їх засудили до дев'яти років ув'язнення за перевезення наркотиків на швейцарському балкері "Бі атлантик". - Востаннє тата я бачила в лютому 2007-го в одеському порту, - плаче в слухавку 38-річна Наталя Устименко. - У серпні їх затримали в порту Маракайбо, куди суховантаж зайшов по вугілля. На судні на глибині 8 метрів знайшли 128 кілограмів кокаїну. Баул із наркотиками до гвинта прив'язали тонкими вірьовками венесуельські водолази. Для них це - звичайна практика. У такий спосіб поповнюють свій флот. За три роки присвоїли 10 кораблів.

Каже, наші чиновники попросили венесуельців "потримати" матросів у тюрмі ще півроку.

У міністерстві не встигають підготувати всі необхідні документи. До того ж власник балкера, швейцарець Стефано Магнеллі, подав апеляцію з вимогою повернути йому судно вартістю 40 мільйонів доларів. Суд може розгніватися і переглянути своє рішення про передачу ув'язнених в Україну.

Наталя схлипує. Потім продовжує:

- Ці півроку стануть для тата і Юри фатальними. Вони хворі, сили на межі. Сидять у Сабанеті, яка в списку 10 найстрашніших тюрем світу. Мало кому вдавалося звідти повернутися. Там усім правлять "каманчо" - найжорстокіші вбивці і ґвалтівники, яким щотижня треба платити за своє життя. А також - за воду, їжу і право вийти на прогулянку. Місцева поліція приходить тільки ввечері, щоб перерахувати ув'язнених і забрати трупи. В інший час за порядком стежать злочинці. У них є і гвинтівки, й автомати. Воду подають у в'язницю чотири рази на місяць. В одній камері 5 на 5 метрів сидять по 80 осіб, температура повітря плюс 45. В'язні хворіють на грип і малярію. Їдять щурів і сплять на бетонних помостах.

Судновласник щомісяця перераховував "наглядачам" $6 тис., щоб українських моряків не били.

- Тепер справу закрили, платити доведеться нам. У нас таких грошей нема. Будемо позичати в родичів. Одного з ув'язнених на очах батька застрелили. Він мав уже виходити на свободу, тому відмовився платити за останній місяць.

У прес-службі українського МЗС кажуть:

- Міністерство закордонних справ Венесуели пообіцяло, що зробить усе, аби наші моряки потрапили додому до 12 жовтня. Цього дня планується візит президента Уго Чавеса в Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Востаннє тата я бачила в лютому 2007-го"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути