Ексклюзиви
пʼятниця, 17 червня 2011 00:45

Віталій Каштимов у 23 роки пішов у десятий клас

Автор: фото: Юрій ІВАНОВ
  Віталій Каштимов з Полтави їздить до школи на івалідному візку. Недавно він переміг на обласній спартакіаді для інвалідів
Віталій Каштимов з Полтави їздить до школи на івалідному візку. Недавно він переміг на обласній спартакіаді для інвалідів

23-річний Віталій Каштимов навчається в 10-му класі вечірньої школи в Полтаві. Він інвалід із дитинства. Хворів на ДЦП. Закінчив дев'ять класів удома. Мати вирішила, що більше йому навчатися не потрібно.

— Батьки вже давно разом не живуть, — розповідає Віталій. — Спочатку тато ще до нас навідувався, а потім зовсім перестав. Живемо з мамою. Вона мене обстірує, їсти готовить. Але я і сам би все міг робити. Я взагалі люблю самостійним бути. 2008 року відівчився в центрі професійної реабілітації інвалідів у Лютіжі на Київщині. Отримав спеціальність сапожніка. Учився три місяці. Пішов працювати. Але чоботи не ремонтую. Займаюся бумажною роботою. Видаю талони на взуття. Після обіду їжджу в школу.

Знову піти до школи Віталій вирішив сам.

— Хотів учитися в інституті, але розумів, що після дев'яти класів мене ніхто не візьме. Тому повернувся до школи. Учителі до мене добре ставляться. Полюбив сильно географію, історію, правознавство. Але зараз в історії починаю розчаровуватися, бо там багато політики. Я не двієчник і не відмінник. У середньому маю десь 7 балів. Найвищі оцінки в мене з географії.

На навчання їздить інвалідним візком. Каже, на нього часто дивляться перехожі, бо їде проїжджою частиною серед машин. Водії можуть сигналити, щоб дав дорогу.

— Раніше мені було тяжко. А тепер звик, — потирає руками колеса візка. — Їжджу по всьому місту. До школи від мого будинку, якщо не розслабляться, то 20 хвилин їзди. Машин я не боюся. Хоч тільки три роки на візку. До цього безвилазно сидів удома.

На дорозі всяке буває. Інколи стою. Подивився через дорогу — ніби немає машин. Потім переїжджаю, а вона летить із-за повороту не бєшеній скорості. Тормозне біля мене за 20 сантиметрів. Нічого, живий, — усміхається. — Коли вже біля школи, телефоную учителям чи однокласникам. Хто є, щоб допомогли мені на східцях підняти коляску.

У Віталія двоє братів, він — найстарший. Георгію 22 роки, наймолодшому Олександру — 10.

— Ми з братами не дуже товаришуємо. Я сам по собі. У нас натягнуті стосунки. Жора високомірний, а Сашко постійно за бабусю ховається. Раніше приходили до нас додому друзі Георгія. Спочатку думали, що я немічний, що буду жалітися. Але потім поняли, що нічим я не гірший за них. Себе в обіду не даю.

У реабілітаційному центрі закохався в Олену.

— Вона була старша за мене на 16 років. Теж здобувала професію. Олені ніхто не вірив, коли вона казала, що їй 38. Вона світла, отзивчива, вміла до себе росположити. Ми з нею спілкувалися більше року по телефону. Навіть хотів був на ній одружитися. Але не склалося. Посварилися. Мабуть, це через її маму, яка їй внушила, що вона нікому не потрібна, і ні на шо не способна. Так буває, коли в батьків є діти-інваліди.

Віталій любить слухати музику, дивиться фільми.

— Люблю только зарубєжну естраду. Слухаю Стінґа, Сісі Кейдж, "Квін", "Скорпіонс", "Ера". Коли є час і натхнення, пишу вірші російською мовою. Їх присвячую своїм товаришам по центру реабілітації. Каляскою вдома не їжджу. Повзаю на колінах. Буває спираюся на палиці.

Віталій показує грамоту, яку приніс у школу, щоб похвалитися перед своїми однокласниками та вчителями.

— Недавно на обласній спартакіаді із паверліфтингу серед людей із особливими потребами зайняв перше місце у своїй ваговій категорії. У мене вже 16 грамот.

Після школи планує вступати до Полтавського інституту економіки та права.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Каштимов у 23 роки пішов у десятий клас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути