пʼятниця, 09 липня 2010 02:24

Віктор Скопенко двічі святкував день народження

7 липня на Байковому кладовищі поховали колишнього ректора столичного Національного університету ім. Шевченка Віктора Скопенка, 75 років. Прощалися з ним на другому поверсі у конференц-залі Національній академії наук на вул. Володимирській. Прийшли прем"єр Микола Азаров, міністр освіти Дмитро Табачник, нардепи Петро Симоненко та В"ячеслав Кириленко, колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз, екс-прем"єр Валерій Пустовойтенко.

— Віктор Васильович був чудовою, принциповою та легендарною людиною, — президент НАНУ 92-річний Борис Патон тихо говорить українською. Час від часу гладить підборіддя. — Бачив, з якою цікавістю його слухали студенти. Люди старшого віку бояться конкуренції з молодими науковцями. А він цього страху не мав.

Із першого на другий поверх вишикувалася черга, щоб попрощатися з покійним. У першому ряду сидять удова Валентина Микитівна, сестра покійного Алла Василівна, донька Олена, 50 років, онучки Наталія і Валерія. Син 43-річний В"ячеслав Скопенко прийшов на похорон батька у світлій сорочці та чорних брюках.

Директор Інституту журналістики Володимир Різун, 53 роки. Підходить до вдови, співчуває.

— Я працював із Віктором Васильовичем вісім років, — розповідає. — Викладачі боялися його як ректора. Але всі знали: за його жорсткістю ховається відкрита українська душа. Багатьом викладачам він давав безвідсоткові кредити на придбання квартири. Після цього його звинуватили в нецільовому використанні коштів. Після розвалу Радянського Союзу багато викладачів звільнялися з державних закладів і переходили працювати до приватних. Було безгрошів"я. Однак йому вдалося зберегти університет та його колектив.

До Різуна підходить один із викладачів. Каже, в "ГПУ" прочитав некролог Віктора Скопенка:

— І для чого ви написали, що він за рахунок університету купив собі авто? Про це можна говорити, але не за таких обставин.

— Якби знав, що ваша газета таке написала, то відмовився б розмовляти з вами, — каже Різун.

Чоловіки відходять у куток.

— У нашому університеті зарплату навіть на один день не затримали, — говорить декан геологічного факультету Сергій Вижва. — Вчасно виплачували і стипендії.

Віктор Скопенко був доктором хімічних наук, університет очолював 23 роки. Президент Віктор Ющенко відправив його на пенсію позаторік. Це рішення пов"язували з тим, що на виборах 1999-го Скопенко агітував за Леоніда Кучму, а 2004-го — за Віктора Януковича.

— Це неправда, — каже Сергій Вижва. — Він не вимагав, щоб викладачі чи студенти голосували за якогось кандидата. Завжди говорив, що університет має зайняти нейтральну позицію.

Скопенко двічі святкував день народження — 12 та 18 грудня.

— Народився 12, але в паспорті записали іншу дату. Зранку всі працівники збиралися в його кабінеті. Десь із півгодини говорили теплі слова. Потім випивали по бокалу шампанського й розходилися. Дарували квіти і книжки. А 18 числа до його кабінету приходили офіційні особи.

Двоє охоронців просять людей стати обабіч труни і звільнити прохід. До зали заходять Азаров і Табачник. Кілька хвилин стоять біля домовини. Прем"єр, опустивши голову, разом із охоронцями йде із зали.

Екс-міністр освіти та науки 62-річний Василь Кремінь стоїть у кутку. Каже, знав покійного 40 років.

На дачі в селі Лісники під Києвом мав голуб"ятню. У нього всі голуби були породисті — з чубчиками та волохатими лапами.

Табачник перебігає дорогу на червоне світло, показуючи рукою машинам, щоб зупинилися

— Він любив жартувати, часто розповідав анекдоти. Кожна наша зустріч — це було змагання жартів. І Віктор Васильович майже завжди перемагав, — згадує ректор Московського університету ім. Ломоносова 71-річний Віктор Садовничий. — Ми часто з ним їздили в закордонні відрядження. Він купував невеличкі античні скульптури, колекціонував їх.


О 12.30 дві машини ДАІ перекривають рух по вул. Володимирській. Посеред дороги стають солдати роти почесної варти. Труну виносять вісім чоловіків. На тротуарі в дерев"яній клітці сидять шестеро білих голубів. Їх збираються випускати.

Дмитро Табачник кілька хвилин стиха російською розмовляє з Віктором Садовничим та Борисом Патоном. Стають у коло. Табачник плескає ректора і президента академії по плечах, тричі з ними цілується. Перебігає дорогу на червоне світло, показуючи рукою машинам, щоб зупинилися. Каже, поспішає на засідання Кабміну.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Скопенко двічі святкував день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути