вівторок, 16 грудня 2008 16:53

Віктор Семеренко малює ногами

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Віктор Семеренко біля портрета незнайомої олівцем на виставці у художній галереї ”Пласт-Арт” у Чернігові
Віктор Семеренко біля портрета незнайомої олівцем на виставці у художній галереї ”Пласт-Арт” у Чернігові

21-річний чернігівець Віктор Семеренко народився без рук. Чоловік майже пристосувався до нормального життя: ногами працює на комп"ютері, чистить картоплю, пише, малює.

На одній із художніх виставок у Чернігові купили портрет дівчини, який Семеренко намалював олівцем.

— Суму заплатили хорошу, — Віктор соромиться сказати, скільки отримав. — Якби частіше такі виставки проводили — заробляв би художеством. Хоча малюю так собі.

Семеренко живе із братом Олександром і матір"ю у п"ятиповерхівці на околиці.

— У 2004-му повезли мене з Цюрупинська на лікування у Харків. Лікарі добрі були, по своїх каналах допомогли розшукати матір та молодшого на два роки брата Сашу. Я про них навіть не знав. Дали телефон у Чернігів, я відразу подзвонив матері. Потім заїхав у Бородянку, зібрав свої речі — і на вокзал. Перший раз побачив маму 18-річним. Зустрілися на пероні в Чернігові. Мама признала мене, плакала, а я спокійно стояв, ані сльозки. Повезла мене на квартиру. Видно було по столу, що готувалася. А батька не застав — він пішов із cім"ї.

Відразу після народження потрапив до прилуцького Будинку дитини. Через 2 роки хлопця перевели в інтернат для дітей-інвалідів у Цюрупинську на Херсонщині. Відтоді ним опікуються фонд "Приятелі дітей" та чернігівська організація інвалідів "Шанс".

— Щоби влаштуватися на роботу, потрібно закінчити хоч дев"ять класів школи, — розмірковує Віктор. — А я тільки вісім класів закінчив у Цюрупинському інтернаті для дітей-інвалідів. Повчився трохи у вечірній школі Чернігова й кинув — грузять там багато чого зайвого. Влітку ходив комп"ютерні курси від центру зайнятості. Але з пропозиціями від роботодавців нині глухо.

Треба було біля каси познайомитися

Чотири роки тому чернігівський бізнесмен Юрій Кугутіан подарував чоловікові комп"ютер. Віктор самотужки вивчив програми, навчився ногами розбирати машину, оновлював деталі .

— Влітку підзаробляв тим, що перевстановлював на чужих комп"ютерах операційну систему, програми. Заробив на колонки, веб-камеру й тюнер. Якби хтось якось допоміг із житлом... Хотів би жити сам, прибрати в кімнаті я сам зможу. І їсти зварю, як кухня буде пристосована під мене: плита і мийка низькі, майже на підлозі. Картоплю я ногами чистити привчився. Миюся, вдягаюся сам.

Віктор самотужки ходить на закупи. Одяг купує на ринку, просить продавця покласти речі в рюкзак.

— Гроші дозволяю брати з кишені, — каже. — На ринку пильнувати треба, щоб не обдурили, а в магазині набагато безпечніше. У супермаркеті навпроти будинку мене всі продавці знають. Одна дівчина постійно допитувалася: "Молодий чоловіче, вам допомогти?" — копіює грайливу інтонацію продавчині Семеренко. — Я буркнув, що не треба, бо мене приятель супроводжує. А треба було біля каси затриматися, познайомитися.

1987, 20 липня — Віктор Семеренко народився у Чернігові. Відразу потрапив до прилуцького Будинку дитини

1990 — хлопця перевели у спеціальний дитбудинок-інтернат для дітей-інвалідів у Цюрупинську на Херсонщині

2002 — поїхав у літній табір до Німеччини

2004 — живе в будинку для літніх людей у селищі Бородянка на Київщині

2005 — розшукав матір і молодшого на два роки брата

Зараз ви читаєте новину «Віктор Семеренко малює ногами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути