четвер, 28 травня 2020 05:40

Валерію Андрієвську поховають на сороковини

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Валерія Андрієвська почала хворіти після смерті чоловіка Євгена Сверстюка в грудні 2014-го. З ним прожила у шлюбі 44 роки
Валерія Андрієвська почала хворіти після смерті чоловіка Євгена Сверстюка в грудні 2014-го. З ним прожила у шлюбі 44 роки

У Києві померла дружина дисидента Євгена Сверстюка 81-річна Валерія Андрієвська. З нею попрощалися 19 травня. На 40 днів планують поховати на Байковому кладовищі біля чоловіка. Зроблять так, бо через закриття кордонів рідні не змогли прилетіти в ­Україну.

— Після смерті Євгена Олександровича Валерія Вікторівна надламалася, — розповідає подруга Антоніна Льовочкіна, 62 роки. — Погано почувалася, хворіла. Її рідні живуть за кордоном. Донька Віра вийшла заміж за німця, онука Анна — за італійця. Була жінка, яка доглядала Валерію Вікторівну.

Мала фах викладачки французької та німецької мов. Була кандидатом психологічних наук. Працювала в Інституті психології імені Григорія Костюка.

З Євгеном Сверстюком побралася 1970-го. За два роки його арештували за "антирадянську агітацію". Дали сім років таборів і п'ять — заслання.

— Разом працювали в Інституті, — говорить Антоніна Льовочкіна. — Я прийшла туди лаборанткою, вона була науковим співробітником. Її чоловік тоді вже перебував у тюрмі. Над Валерією Вікторівною з'явилася "скляна скеля". Люди з "органів" ходили й набридали. Трималася мужньо. Листувалася з чоловіком. Сама виховувала доньку.

Торік вийшло листування Андрієвської і Сверстюка в трьох томах. Кожен має по 700 сторінок.

— Валерія Вікторівна була розумна, цікава і неймовірно вродлива жінка. Такою й залишилася. Це природна краса, бо косметикою не дуже користувалася. Але світилися очі, мала неймовірну усмішку, поставу. Ніколи не чула від неї грубих слів. Якось у відрядженні в Керчі йшли вулицею. Чоловіки до неї більше залицялися, ніж до мене, хоч я молодша майже на 20 років.

Зараз ви читаєте новину «Валерію Андрієвську поховають на сороковини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути