пʼятниця, 04 березня 2011 05:30

Валентина Підвербна народила первістка у 65 років

23 лютого в чернігівському пологовому місцева 65-річна Валентина Підвербна народила дівчинку вагою 3330 г, 54 см на зріст. Матері зробили кесарів розтин на 38-му тижні вагітності. У неї піднявся тиск і з'явився білок у крові.

— Не знаємо, що з нашою мамою робити, — каже головний лікар закладу 47-річний Василь Гусак. — До дитини навіть медсестер інколи не підпускає. У малої відрижка, а вона вже переживає, що дівчинка помирає.

Породіллю поклали в одномісній палаті. У кімнаті кілька розкішних букетів. Дитину, яка лежить на візку, закутала з головою. Показувати її не хоче, щоб не зурочили.

Впізнаю у жінці продавщицю, яка торгувала навпроти "МакДональдза" консервами, халвою, чаєм і прянощами. Не раз скуповувалася в неї.

— Забеременіла я у липні. А живіт почав рости восени. Під пальтом його не було видно. Ті, що торгували рядом, даже не догадувалися. Прийшлося признатися лише міліції, що я в положенії, коли мені забороняли торгувати на вулиці. Я чуть не плакала, казала їм, що в мене пенсія всього 860 гривень. Скоро буду родити. Гроші треба і на речі для дитяти, і на пітаніє. Даже справку їм приносила. Через рік-півтора знову піду торгувати. Бо пенсії моєї на двох не хватить. Торгуватиму тільки в хорошу погоду, бо буду разом із Сонечком (так називає дитину. — "ГПУ"). Літом піднакоплю, щоб зимою можна було не робити, а сидіти дома. Маленьку свою нікому не віддам, даже в садік.

Доньці планує дати ім'я святої. Не каже, якої саме. Цікавлюся, кого запише батьком дитини.

— Чоловіка у мене нема, хоча прожила у законному браці 25 год. Та дітей не було, і ми розвелися. Вдруге зустріла чоловіка, з яким два роки співмешкали, але життя не склалося. Про дитя я мечтала 40 лєт. У молодості лікарі поставили діагноз бесплодіє, а причину вияснити не змогли.

Чому не всиновили?

— Чула про случай, коли женщина взяла із дєтдома 7-літнього хлопчика. Та він не слухав ні її, ні чоловіка. Крав у них. Через півтора року вернули в інтернат. Женщина після цього душевно захворіла. Нашо мені такі проблеми? Своє є своє.

Валентина Григорівна їздила на штучне запліднення до Києва.

— Якось у газеті "Порадниця" прочитала замітку про штучне запліднення і зрозуміла: ось він, мій єдиний шанс родити. Сім років гроші збирала. Робила медсестрою у кожвендиспансері. У 1990-х даже маленьку зарплату не платили вовремя. Я розщиталася і в 51 рік пішла торгувати. Копійку до копійки собирала. Сиділа на картошці й олії, чай пила. Доки собрала 12 тисяч гривень, ціни виросли до 25. Прийшлося опять тягати тачку з товаром і в жару, і в мороз. Три года назад поїхала в Київ, на вулицю Зоологічну, в інститут, де роблять штучне запліднення. Там моє желаніє родити нікого не удівіло. Провірили тільки мої аналізи й готовність організму виносити дитину. Перший раз мене оплодотворіли безплатно. Та не вийшло. Другий раз заплатила 3700 гривень. Тільки з третього разу вдалося забеременіти. Пішло більше 40 тисяч гривень.

Кого в куми візьмете?

— Ще не рішила. Думаю, якогось священика. Хотя я в священиках послєднє время розувірилась. Пішла в церкву, щоби батюшка благословив мене перед родами. Він сказав, що це гріх — заводити дітей штучно. А я собі думаю: чому йому можна мати дітей, а мені ні?

Надєюсь, житиму до 100. У нашому роду були довгожителі. Мені б Сонечко виростити, вивчити треба, заміж віддати, ще й онуків дождатися.

До палати заходить медсестра, щоби допомогти зціджувати породіллі молоко. Лікарі кажуть, жінка могла народити двійню.

— Прижилися два плоди, — розповідає Ірина Костюк, 47 років, завідувачка обласного центру планування сім'ї. — Та другий плід видалили в Києві, на вже доволі великому терміні. Тому, що були порушення у розвитку. Це не пов'язано з її віком, ні в якому разі.

Застосували донорську яйцеклітину і сперму донора.

— Вона в клімаксі, немає фолікулярного запасу (запасу яйцеклітин. — "ГПУ"), нічого було стимулювати. Це вийшло сурогатне материнство. Дитя має проблеми зі здоров'ям. Порушений відтік сечі з нирок.

Медики пропонують Валентині Підвербній півроку пожити у чернігівському соціальному центрі "Батьки і дитина разом" під наглядом фахівців.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Підвербна народила первістка у 65 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути