пʼятниця, 06 жовтня 2017 06:45

У музеї в темряві відчувають себе незрячими
2

Кубик Рубіка для незрячих має шрифт Брайля. Так позначають кольори
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
Гід музею ”Третя після півночі” 25-річна Леоніда Пономарьова читає книжку за допомогою шрифту Брайля

— Виконуйте вказівки гідів, і все буде добре, — 26-річна Аліна Марненко запрошує до кімнати підвального приміщення на вул. Івана Гончара в Києві. За нами зачиняють двері. Опиняємося в цілковитій пітьмі. Це музей у темряві "Третя після півночі". Аліна з колегою Володимиром Дідусом відкрили його півроку тому. Тут людина може відчути себе незрячою.

Поруч у темряві по черзі представляються троє гідів — Олена, Ірина і Наіля. Роздають усім тростини. За їх допомогою проходимо далі. На підлозі викладена бруківка, стіни нагадують фасад будівель, чути автомобільний гул.

— Ця екскурсія називається "Прогулянка в темряві". Пройдемо 150 квадратних метрів площі. Наша перша локація — вулиця, — говорить Олена. Дає завдання знайти світлофор, перейти дорогу, дійти до кавового автомата.

— Яку каву замовляєш, без допомоги сторонніх не дізнаєшся. На кнопках могли зробити хоча б написи шрифтом Брайля. Але це ще не так важливо. До прикладу, незрячий не може сам зняти гроші в банкоматі. У Європі до них зробили озвучування з інструкцією користування, — каже гід Ірина.

Навмання засовуємо банкноти до кавового ­автомату, тиснемо на кнопку. Напій розливаємо. На запах визначаємо — капучино з ваніллю.

Навпомацки знаходимо дерев'яну лавку.

— У Києві немає рельєфної плитки в метро, що показує напрямок, — про­довжує Олена. — Інколи люки на тротуарах відкриті. Нещодавно моя незряча подруга поранила обличчя. Зачепилася за рекламний щит, що висів на стіні будівлі.

У місті нас виручає тростина. З'являються собаки-поводирі. Однак їх не пускають до метро. Можемо подо­рожувати потягом. Попередньо треба звернутися до адміністрації вокзалу. Там зустрічають і проводять у потрібний вагон. У місці призначення також чекає супровід. Комунікація теж не проблема — сучасні комп'ютери й телефони озвучуються. Серед незрячих є навіть програмісти. Я пройшла курси веб-дизайну.

По закінченні екскурсії нас проводять на виставку "Невидиме мистецтво". У повній пітьмі представлені 25 копій творів — об'ємна картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза", бюст ученого Альберта Ейнштейна, мініатюрна Ейфелева вежа у Франції. Їх зробили з гіпсу, дерева, металу.

— Серед експонатів є копія столичних Золотих воріт, — розповідає Аліна Марненко. — Плануємо запрошувати на виставку незрячих дітей. Для більшості це єдина можливість уявити за допомогою дотику, як виглядають шедеври мистецтва й історичні будівлі.

Виставка діятиме до 28 жовтня. Її оновлюватимуть що два-три місяці. Для людей із порушеннями зору вхід — безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «У музеї в темряві відчувають себе незрячими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути