вівторок, 19 листопада 2019 05:10

До лікарні потрапляв лише раз, коли збила машина

Автор: WWW.FAKTY.UA
   Киянин 72-річний Валерій ­Харковлюк співпрацює із науковцями Інституту геронтології імені Дмитра Чеботарьова. Досліджують, як можна ­уповільнити ­старіння. Зараз його функціональний вік — 48 років
Киянин 72-річний Валерій ­Харковлюк співпрацює із науковцями Інституту геронтології імені Дмитра Чеботарьова. Досліджують, як можна ­уповільнити ­старіння. Зараз його функціональний вік — 48 років

— Доки мої однолітки біжать до аптеки, я йду на тренування. Спортом ­займаюся з дитинства. Спочатку була гребля на каное, потім — гірські лижі, а зараз — роликовий спорт, — каже 72-річний Валерій ­ХАРКОВЛЮК із Києва. Він потрапив до Національного реєстру рекордів як найстарший ролер країни.

Валерій Харковлюк призначає зустріч в Інституті геронтології ім. Дмитра Чеботарьова. Тут працює його донька 45-річна Наталія Харковлюк-Балакіна. Вона — кандидат біологічних наук. Разом із батьком досліджує, як можна уповільнити старіння.

— Щоб жити повноцінно, треба рухатися, — говорить Валерій Степанович. — Спортом цікавився з дитинства. Любив займатися на свіжому повітрі, тому обрав греблю на каное. Став кандидатом у майстри спорту. Років 50 тому любив їздити на ковзанах. Із друзями грали в хокей до ночі. Після 30 років дочку поставив на лижі й сам захопився. На роликах катаюся понад 20 років. Коли починав, у Радянському Союзі їх не продавали. Конструював сам — із чобіт і коліс. Тренуюся щодня незалежно від погоди. Фізичні навантаження позитивно позначаються на здоров'ї. Це дозволяє не так швидко старіти.

— Еліксир молодості ще ніхто не винайшов. Але уповільнити темп старіння можна, — говорить Наталія. — Ми проводили дослідження осіб старшого віку з різним способом життя. Виявили, що кращий стан здоров'я і більшу працездатність мають ті, хто регулярно займається спортом. На сьогодні функціональний вік мого батька — 48 років. Каже, що саме на ці літа почувається.

— Іноді в транспорті молоді люди поступаються місцем. Показую їм на гаджеті відео, як катаюся на роликах, — додає Валерій Степанович. — Люблю швидкість, однак без фанатизму. Постійно працюю над технікою повороту. Щоб контролювати себе, коли швидкість досягає 50–60 кілометрів за годину. Люди дивуються, коли це бачать.

Наталія показує фотографії з тренувань, міжнародних змагань із гірських лиж і катання на роликах. Вона теж займається цими видами спорту. Посідає 18-те місце в списку найкращих ролерів світу.

— Тато змалку привчив до спорту, — каже Наталія Харковлюк-Балакіна. — До восьмого місяця вагітності каталася на роликах. На генетичному рівні передала любов до спорту і сину Тимофієві. Він теж катається і займається воркаутом — вуличною гімнастикою. Всією родиною представляємо Україну на міжнародних змаганнях із роликового спорту. Це доводиться робити за власний рахунок, бо держава не допомагає. Цей спорт не з дешевих. Ціна комплекту роликів доходить до тисячі євро. Колеса коштують 160 євро. Їх треба міняти через кожні два-три старти. А ще потрібен захист для голови, тулуба й кінцівок. Костюм для змагань перетворюється на шмаття після першого падіння.

Валерій Степанович вбраний у джинси і світлу сорочку. Говорить і рухається енергійно, але без поспіху.

— До лікарні потрапляв лише раз, коли збила машина, — говорить Валерій Харковлюк. —­Отримав складний перелом у коліні. Реабілітацію почав із роликів. Донька здивувалася. А за деякий час і сама завдяки роликам відновилася після травми, яку отримала під час катання на лижах.

— У нашій сім'ї ніхто не палить і не п'є, — продовжує Валерій Степанович. — Уранці обов'язково зарядка й холодний душ. Перед роботою не снідаю, тільки кава. Перший раз їм після полудня. Вживаю просту їжу, бо вона корисніша. Надаю перевагу крупам та овочам. Люблю страви з риби. Дружини в мене немає, тому готую сам. На вихідних роблю для онука свої коронні страви — піцу й овочеві салати. Зять полюбляє мої мариновані шампіньйони. Для доньки готую мідії в соусах.

Помірний стрес продовжує життя

Україна посідає 123-тє місце у світі за тривалістю життя.

— Життя подовжує не лише фізична активність, а й інтелектуальна, — говорить Валерій Харковлюк. — Люди, які займаються спортом, менше страждають на вікові хвороби і мають більший розумовий потенціал. Також повільніше старіють ті, хто володіє іноземними мовами. Для довгого життя важливий помірний стрес, як на тренуваннях або спортивних змаганнях. Екстремальні види спорту, зокрема роликовий і гірськолижний — популярні. Бо під час занять відбувається викид адреналіну. Це дає відчуття ейфорії.

Зараз ви читаєте новину «До лікарні потрапляв лише раз, коли збила машина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути