Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 05:45

Юрій Зморович мав хворе серце

Автор: LITER-NET.1GB.RU
  Юрій Зморович займався скульптурою і музикою. Виступав під творчими псевдонімами ”Зморро” і ”Мінімаліссімус”
Юрій Зморович займався скульптурою і музикою. Виступав під творчими псевдонімами ”Зморро” і ”Мінімаліссімус”

Дев'ятини справили за київським музикантом і скульптором Юрієм ЗМОРОВИЧЕМ. Мав проблеми з серцем. Останні місяці хворів. Помер 74-річним.

— Востаннє з ним бачилися минулої осені. Планували проєкт із записом у нашому артклубі "Кора", — розповідає композитор 31-річний Дмитро Радзецький. — Ми познайомилися 2011-го. Я займався вільною імпровізацією, на концерті в столиці наші шляхи перетнулися. А за два роки організували перший фестиваль — "Фрі фест". У першому відділенні виступали дуетом. Ми добре розумілися і в музичній, і в інших темах. Юрій — розкутий і щирий. Все, за що брався, було оригінальне та яскраве.

Юрій Зморович закінчив Київський державний художній інститут і Ленінградський державний інститут театру, музики та кінематографії. Працював у Музеї народної архітектури й побуту України. Був редактором, сценаристом і режисером на студії Київнаукфільм. Із 1960-х публікував свою поезію. Створював скульптури зі старого заліза. Показував їх у США, Туреччині та Фінляндії.

— 2004 року я був заступником головного редактора проєкту "Черновик", редакція якого в США. Шукали авангардні тенденції в Україні. Юрій Валентинович був одним із авторів, — розповідає літератор 45-річний Олександр Моцар. — Юра багато в чому виходив за національні рамки. Незвичайна людина. Дуже розумний, комунікабельний. Вирізнявся багатогранністю, завжди мав свою позицію. В ньому не було пихи, хоч входив у кола талановитих і заможних людей.

Тіло Юрія Зморовича кремували. Прах поховали на Байковому кладовищі в Києві. У нього залишилися дружина й син.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Зморович мав хворе серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути