вівторок, 19 червня 2018 05:05

Василина Сумаряк страждала на астму

— Ми з батьком багатії. Його в могилу звело золоте запорошення легенів. Надбав його у колимських копальнях. А я маю килимове, — казала ткаля й писанкарка 70-річна Василина СУМАРЯК із села Усть-Путила Путильського району Чернівецької області. Мала астму. Померла в ніч на 3 червня.

Жінка 29 років виготовляла килими. Працювала на Путильській фабриці з переробки вовни.

— Ще за радянських часів для виставки робітниці виткали величезний килимовий портрет Леніна, — згадувала Василина Олексіївна. — Але десь не догледіли — зробили вождя, як модницю, з червоними губами. Виставка на носі, а в нас завал. Начальство від досади сопло, мов ковальський міх. Я на те глянула й кажу: "Нема тут ніякої біди. Лише треба розборсати червону нитку й іншу туди заволочити". Директор до мене: "Виручайте, Василино". Голкою розворохала ткання, вправила іншу нитку. І поїхав килим на виставку. Після того тільки-но десь якась вада на виробі — вже мене кличуть.

Писанкарством займалася з дитинства. Її роботи зберігаються в українських музеях і приватних колекціях Канади, Бельгії та Німеччини.

— Зі швачки немає багачки. Цим ремеслом статку на заробиш, — казала Сумаряк. — Але розум мій налаштований не на вигоду, а на красу. Мені їсти не дай, лише б писанки писати.

Василину Сумаряк поховали в рідному селі поряд із сином Іваном та чоловіком Ярославом Михайловичем.

Зараз ви читаєте новину «Василина Сумаряк страждала на астму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути