середа, 14 липня 2010 06:04

У Сергія Гриневецького тесть забрав мопед

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Екс-губернатор Одещини, народний депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький у своєму кабінеті в Одесі
Екс-губернатор Одещини, народний депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький у своєму кабінеті в Одесі

Екс-губернатор Одеської області, народний депутат від Блоку Литвина 52-річний Сергій Гриневецький приймає відвідувачів у своєму кабінеті в Одесі.

— Щойно розмовляв із Йосипом Кобзоном, — кладе мобільний телефон. — Запросив його на перший міжнародний конкурс вокалістів пам"яті Антоніни Нежданової в Одесі. Призовий фонд там невеликий, перша премія всього 3 тисячі доларів. Хочемо привернути увагу до нього, запросивши зірок.

У кабінеті домашня обстановка. На підлозі — килимова доріжка, на музичному центрі позаду стоїть прапорець Народної партії. На стінах розвішана графіка старих видів Одеси. У кімнаті, куди ведуть двері з кабінету, стоїть шафа з дзеркалом у повний зріст, диван. У ніші облаштована кухня.

— Я й сам схильність до музики маю, — спирається руками на стіл. — Батько на мандоліні грав, хотів, аби я якийсь інструмент освоїв. А я гандбол любив і карти. Біля нашого стадіону залізнична станція була, де зеків з одного поїзда на інший пересаджували. Вони на лавках для глядачів у карти грали, а ми спостерігали. Батькові це не подобалося, але він розумно підійшов. Каже: "У музиці всього сім нот. Хіба ти з ними не розберешся?". Я навчився грати на баяні. Востаннє грав своєму другові, губернатору міста Орел, і співав "Есть город, который я вижу во сне".

Секретар приносить папери, просить підписати. Сергій Рафаїлович читає, потім розписується.

— Коли мені було 12 років, ми з друзями вирішили зробити мопед. Бо до цього всі на лісапетах їздили. У магазині культтоварів купили бензобак, знайшли двигун, цепочки зняли з велосипедів. І подалися його випробовувати на площу біля райкому. Коли за руль сів я, хтось із хлопців пошуткував — зняв заслонку, щоб я не міг затормозити. Я розігнався, аж тут до райкому під"їжджає "волга" першого секретаря. Я з розгону в нього врізаюся. Він не так за машину злякався, як за мене. Поміг мені з кущів вилізти. Кричати на мене було неможливо — коліна побиті, руки подряпані. Але я не заплакав. Найбільше за мопедом жалів. Його забрав у відділок інспектор ДАІ, якого викликали на аварію.

Сміється, пригадуючи пригоду. Крутить руки, щоб більше витягнути їх із рукавів.

У кишені 3 рублі та 62 копійки лишилося

— Потім виявилося, що ми з дочкою того інспектора в паралельних класах навчалися. Дізнався я це після школи, коли з нею одружився. А той водій на "волзі" через 20 років мене возив, бо я став першим секретарем райкому. Як проїжджав біля парку, часто нагадував мені ту пригоду.

Іде в сусідню кімнату готувати чай. Дістає білу чашку з написом "Експерт".

— Уміння майструвати мене не раз в житті виручало, — дістає чай у зеленій жестяній банці. — Після розпаду Союзу всіх партійних працівників позвільняли. Нову роботу знайти було неможливо. На який завод не прийдеш — не беруть, хоч спеціалісти і потрібні. Через півроку в кишені 3 рублі та 62 копійки лишилося, стільки тоді пляшка горілки коштувала. А в мене дружина і дитина вже були. Я пішов рихтовкою автомобілів займатися. Замучишся, додому приходиш чорний від бруду. Але міг прогодували родину.

Проходячи повз шафу із дзеркалом у повний зріст, зупиняється, причісує волосся.

— Тепер законодавча база України складається із поправок до законів. А треба такі продумані закони, щоб поправок не приймати. Я закон про вибори готував. Вважаю, що правильна була мажоритарна система, коли люди знали, кого обирають, і він відповідав перед ними. Тому й сидять у раді кнопкодави. Михайло Чечетов із Партії регіонів руку підійме так, — підіймає праву руку, не згинаючи, різко вгору, — всі голосують "за". А якщо так підійме, — підіймає руку по діагоналі, — голосують проти. Одного разу він підняв руку, а спікер його питає, чого він хоче. Хтось із депутатів вигукнув: "Чечетов у туалет проситься".

Зараз ви читаєте новину «У Сергія Гриневецького тесть забрав мопед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути