Ексклюзиви
вівторок, 01 серпня 2017 06:30

У мініатюру собору Анатолій Сторчак провів електрику

Автор: www.iz.com.ua
  Анатолій Сторчак із Запоріжжя сидить біля копії єрусалимського Собору Петра і Павла. Його будував рік із дерева, пластику, скла і фольги
Анатолій Сторчак із Запоріжжя сидить біля копії єрусалимського Собору Петра і Павла. Його будував рік із дерева, пластику, скла і фольги

— Іде гарна дівчина вулицею — як її не намалювати? От так і я не можу пройти повз гарну будівлю. Потім на базарі купую необхідні деталі, роблю креслення і починаю будувати мініатюрну копію, — розповідає 70-річний Анатолій Сторчак із Запоріжжя. Близько 10 років робить копії церков та соборів зі всього світу.

За освітою чоловік — теплотехнік. Малює з дитинства. Як вийшов на пенсію, вирішив робити макети будівель. Використовує дуб, скло, пластик, фольгу. Скріплює деталі клеєм. Дещо дофарбовує.

— Перша моя робота — Свято-Покровський собор у Запоріжжі, — каже Анатолій Павлович. — Його зруйнували більшовики в 1930-х. Понад 20 років тому почали відбудовувати. Мій батько був будівельником-архітектором. Працював на реставрації прорабом. Потім будівництво заморозили. До завершення батько не дожив, помер у 84 роки. Після того я сфотографував недобудову і створив копію собору вдома. Завершив роботу тата.

Анатолій Сторчак відтворює храми в масштабі 1:50. Найбільший макет заввишки 1,3 м.

— Останнім зробив єрусалимський собор Петра і Павла. Побудував на честь батька Павла і дядька Петра, — продовжує Анатолій Павлович. — На роботу витратив рік часу, близько трьох тисяч деталей. Висота мініатюри — 88 сантиметрів.

Для трьох інших макетів зробив внутрішнє оздоблення. Усередині є іконостаси, підставки з мініатюрними свічками, килимки, ікони. Один підсвічується зсередини — має електропроводку.

— Майстерню облаштував в окремій кімнаті квартири. Деталі випилюю на балконі. Буває, що не все прибрав, а жінка вже заходить подивитися на роботу. Вказує, що не так. Потім удосконалюю копію.

На День незалежності Анатолій Павлович збирається виставити свої собори в центральному парку Запоріжжя.

— Продавати роботи жаль. Маю трьох доньок, сина і шестеро внуків. Хочу їм залишити, — пояснює. — Одного разу все-таки довелося віддати копію собору Христа Спасителя, що стоїть у Бразилії. Продав за 500 євро чоловікові на "Лексусі".

Зараз ви читаєте новину «У мініатюру собору Анатолій Сторчак провів електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути