вівторок, 24 липня 2018 05:01

"У кишені ношу два телефони, щоб віддати під час пограбування гірший"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ОКСАНОЮ КОЛЕСНІКОВОЮ
  Оксана Колеснікова на березі Атлантичного океану в місті Сан-Паулу. Їздить сюди до дітей. Старший син 24-річний Ігор навчається на програміста, дочка 19-річна Катерина — на архітектора
Оксана Колеснікова на березі Атлантичного океану в місті Сан-Паулу. Їздить сюди до дітей. Старший син 24-річний Ігор навчається на програміста, дочка 19-річна Катерина — на архітектора

— Уже дев'ять років живемо в Бразилії. Досі не можу звикнути до місцевих традицій. Коли виходжу на вулицю, сусіди одразу кличуть у гості. Бразилійці люблять обійматися, цілуватися, — розповідає 44-річна Оксана Колеснікова з Житомира. З чоловіком живе в селищі Кашоейра Пауліста в регіоні Сан-Паулу на південному сході Бразилії.

— Ще дратує невихованість. Зайвий раз не привітаються. Як телефонують, замість "добрий день" одразу питають: "З ким розмовляю?" То я відповідаю: "А хто вам треба?"

Різниця в часі між Брази­лією й Україною — шість годин. З Оксаною говоримо по скайпу, коли в них по обіді. У двері дзвонять. Вона просить не переривати розмову.

— Серед дня приходить багато попрошайок, незнайомців. Недавно з чоловіком установили камери на будинку. Тепер двері будь-кому не відчиняю. Якщо хтось незнайомий — вдаю, що нікого немає вдома. Район охороняють, але однаково тут небезпечно. Після заходу сонця з двору не виходимо. Кілька разів грабували на вулиці. Злодії — місцеві наркомани. Можуть і вбити. Відтоді в кишені ношу два телефони, щоб віддати під час пограбування гірший. Тоді є шанс повернутися додому.

Чоловікові моєму 60 років. Він перуанець. Приїхав у Бразилію працювати в метеослужбі. Познайомилися через шлюбне агентство. Друг переконав його, що українки — найкращі дружини в світі. Спілкувалися кілька місяців. Потім одружилися. Вирішила переїхати жити в Бразилію. Важко звикала до мови. Трохи знала англійську. Нею спілкувалися з чоловіком. Тут говорять португальською. Щоб вивчити мову, ходили в дитсадок. Там вихователька по картинках навчала дітей. Ми теж дивилися. Вдома перекладали англійською ті слова й завчали. Найлегше було 10-річній дочці Катерині. Вона заговорила перша. Потім син — 15-річний Ігор. А тоді вже я. Знадобилося не менше року.

— Я єдина українка, яка живе в радіусі сотні кілометрів. Проте є багато португальців, — продовжує Оксана.

Останнім часом зарплати в Бразилії впали. Люди їдуть на заробітки в Європу. Влаштовуються мити посуд. Грошей вистачає на себе й на утримання родини вдома. Мінімальна зарплата в Бразилії — 900 доларів. Оренда житла коштує в середньому 750. Додатково треба сплатити ­комунальні рахунки. Тут дорога електро­енергія. Влітку всі користуються кондиціонерами, бо сильна спека. Рахунок отримуємо в середньому 300 доларів.

Чоловік їздить на роботу до Сан-Паулу. Син і дочка навчаються в університетах. Ми змогли придбати будинок, частково в кредит. Я займаюся домашнім господарством. Раз на тиждень у селищі працює ринок. Привозять м'ясо, овочі. Кілограм яловичини коштує 1300 гривень. Їмо багато овочів. Скрізь подають рис і тушковану квасолю. Навіть у ресторанах. Бразилійська кухня для нас загостра. Тому готую українські страви, каші.

Мені бракує театрів, кіно й розваг. Увечері тут дивляться серіали. Вони вже набридли.

16 годин триває переліт із Ріо-де-Жанейро до Києва. Квиток в один бік коштує $600 доларів — 15 810 грн. Після переїзду Оксана Колеснікова лише двічі їздила в Житомир, бо дорого.

Почала шити ляльки

— Влаштуватися на роботу іноземцю в Бразилії складно. Треба отримати виклик від роботодавця. А той має довести, що не знайшов такого спеціаліста серед місцевих, — каже Оксана Колеснікова.

Добре заробляють медики, фінансисти, адвокати, інженери. Мої діти також обрали популярні професії. Син навчається в університеті на програміста, а дочка — на архітектора.

Я за освітою закрійник верхнього одягу. Моя професія в Бразилії не має попиту. Можна створити власний бізнес у сфері харчування, косметології. Бракує майстрів манікюру, педикюру. У мене бізнес вийшов випадково. На новорічні свята шукала щось оригінальне, щоб пошити прикраси для дому. Натрапила на ляльок Тільда (з тканини, з маленькою видовженою головою. — ГПУ). Сподобалися. Пошила й виставила на місцевому сайті. Люди почали купувати. Ще зареєструвалася й на сайті для європейців. Там теж є попит. Заробляю небагато, але на власні потреби вистачає.

Зараз ви читаєте новину «"У кишені ношу два телефони, щоб віддати під час пограбування гірший"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути