вівторок, 29 серпня 2023 09:50

Розбився літак, загинули 77 громадян України

Розбився літак, загинули 77 громадян України
Схема польоту рейсу / US Department of Defense

29 серпня 1996-го літак Ту-154М російської авіакомпанії "Внуковські авіалінії" виконував рейс до Норвегії за маршрутом "Москва-Лонг'їр". На борту було 130 пасажирів і 11 членів екіпажу. Серед них 77 громадян України. При заході на посадку в аеропорту Свальбард лайнер в керованому польоті врізався в гору Опера на острові Шпіцберген.

Всі люди, які перебували на борту, загинули. Авіакатастрофа найбільша за кількістю жертв в історії Норвегії - 141 людина.

Чартерний рейс виконувався для компанії "Арктікуголь", яка володіла шахтами в селищах Баренцбург і Піраміда на норвезькому Шпіцбергені. Командир рейсу мав досвід посадки в аеропорту Свальбард. Другому пілоту належало це зробити вперше, але саме він пілотував. В аеропорту літак очікували 120 працівників та їхні сім'ї для зворотного рейсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили російський вертоліт

Політ проходив нормально до початку зниження. Йшла злива, а швидкість вітру становила 28-56 км/год. Видимість перевищувала 10 км, потім впала до 6 км, а потім до 400 м. Свальбард - головний аеропорт Шпіцбергена, який обслуговує архіпелаг. Він оточений горами і обладнаний єдиною злітною смугою.

Під час заходу на посадку неодноразово спрацьовувала сигналізація небезпечного зближення з землею. В останній раз сигнал звучав 9 сек і тривав до зіткнення з горою Опера на висоті 907 м над рівнем моря, в 14,2 км від аеропорту і правіше на 3,7 км від посадкового курсу. Літак від удару об гору повністю зруйнувався, всі пасажири і екіпаж загинули.

Звіт про причини катастрофи опублікували 2 листопада 1999 року. Згідно з ним, причиною стали численні помилки екіпажу. Під час польоту штурман неправильно встановив GPS-індикатор, який вказав неправильне місцеперебування літака і при цьому роботу штурмана не перевіряв жоден із пілотів.

У польоті в гірській місцевості другий пілот запідозрив, що вказівки GPS-індикатора можуть бути невірними і це викликало суперечку між пілотами - продовжувати захід на посадку чи піти на друге коло. У підсумку, попри невизначеність щодо систем GPS, пілоти вирішили сідати, що призвело до катастрофи. Зв'язок з диспетчерами була ускладнений тим, що пілоти погано знали англійську.

Зараз ви читаєте новину «Розбився літак, загинули 77 громадян України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути