Ексклюзиви
понеділок, 02 квітня 2007 16:25

"У 77 років Горчинський любив як 17-річний"

Автор: фото: Леонід ТІТ
  В одній із кімнат свого будинку в Тернополі Олена Горчинська до сороковин від дня смерті чоловіка організувала його музей
В одній із кімнат свого будинку в Тернополі Олена Горчинська до сороковин від дня смерті чоловіка організувала його музей

Композитор Анатолій Горчинський помер 6 січня в реанімації Тернопільської клінічної лікарні N 1. У 82-річного музиканта відмовили нирки.

— Уже не завжди впізнавав мене, — згадує вдова артиста Олена Горчинська, 52 роки. Спілкується українською, але час од часу переходить на російську. — А перед смертю сказав: "Лена, какая же ты красивая, молодая". Попросив, щоб я лягла біля нього. Промовив: "Я тебя любил, люблю и всегда буду любить". Коли ми одружувалися, вигадали собі таку обітницю. Я йому пообіцяла, що більше ніколи не вийду заміж.

Жінка живе в 4-кімнатному особняку в Тернополі. Цей будинок дістався їй від батька, академіка Едуарда Гришина, ректора Тернопільського експериментального інституту педагогічної освіти. У кімнаті попелястий пекінес Яна і коричнева дворняжка Даніель. Біля дивана ніжиться чорно-біла кішка Шанель.

— Коли Анатолій хворів і приходили відвідувачі, вони десь ховалися, — продовжує Олена. — А як люди йшли — виходили й вили. Коли включаю пісні чоловіка, сідають у рядок на дивані й слухають.

На сороковини Олена Горчинська організувала музей свого чоловіка. В кімнаті вивісила його фото з Тарапунькою, Поплавським, Токарєвим, Софією Ротару. На крісла поставила дві гітари.

— Він був великою дитиною, — каже. — Не знав, скільки що коштує. Коли побралися, сказав, що не хоче бачити мене біля плити.

Олена — четверта дружина Анатолія Горчинського. Першою була росіянка Неля, донька військового. Вона народила доньку Анжеліку, яка живе в Кельні. Друга, Тамара Горчинська, працює в столичному театрі імені Франка. Вийшла заміж удруге, але прізвища не змінила. З нею композитор підтримував добрі стосунки. Третьою обраницею композитора стала Неоніла — головний бухгалтер Тернопільського драмтеатру. Від цього шлюбу на світ з"явилася донька Ангеліна. Зараз у неї двоє дітей — Роман і Настя.

Не хотів бачити мене біля плити

Олена пригадує, як познайомилася з Анатолієм.

— У нас обох були сім"ї. Я щойно приїхала до Тернополя з Москви. Викладала в педагогічному інституті. Пішла до кафе "Молочарня" на день народження друзів. Там у коридорі побачила якусь постать. Розгледіла лише сиве волосся. Але подумала, що цей незнайомець буде моїм чоловіком.

Нині на місці "Молочарні" банк.

— Анатолій вийшов у коридор, аби покласти гітару до чохла, — продовжує Олена. — Зупинив мене: "Куди ж ви біжите? Тепер ви нікуди від мене не дінетеся".

У них зав"язався роман. Олена відразу розлучилася зі своїм чоловіком Олександром. Анатолій пішов від дружини лише через 12 років. Чекав, доки донька стане дорослою.

— Ми повінчалися, вже як Ліна одружилася, — веде далі господиня. — Уночі перед шлюбом він учив молитву, бо все життя був атеїстом. А пішов до сповіді й одразу вийшов. Я здивувалася — невже забув слова? Він каже: "Священик запитав, чи то я написав "Черешню". А тоді сказав, щоб я ішов із Богом — мені прощаються всі гріхи". Анатолій був романтиком. У 77 років любив як 17-річний.

Розповідає, що квартиру Анатолій залишив дружині. Жив Горчинський в Олени.

— В його останню ніч я почала писати мемуари. Ходжу тепер  містом сама. Раніше ми щодня гуляли разом. Так прописали лікарі. Часто заходили до кафе "Наша кухня". Він любив збиті вершки. Я не вмію так збивати.

1955, 12 січня — Олена Гришина народилася в місті Сиктивкар, у Республіці Комі, Росія
1984 — побралася з росіянином, інженером-будівельником Олександром
1985 — народився син Едуард; нині — студент Тернопільського експериментального педінституту
1988 — з родиною Олена переїхала з Москви до Тернополя
1989 — познайомилася з композитором Анатолієм Горчинським
1991 — розлучилася з Олександром
2001, 15 травня — взяла шлюб із 77-річним Горчинським
2007, 6 січня — чоловік помер від ниркової недостатності; Олена почала писати спогади
Доктор філософії. Викладачка Тернопільського експериментального інституту педагогічної освіти

Зараз ви читаєте новину «"У 77 років Горчинський любив як 17-річний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути