Ексклюзиви
вівторок, 21 березня 2017 06:45

Три мільйони гривень потрібні Андрію Конику на пересадку кісткового мозку

Автор: фото надане Наталією Коник
  Андрій Коник із Коломиї грає на скрипці й гітарі. Виступає у кафе та на вулиці
Андрій Коник із Коломиї грає на скрипці й гітарі. Виступає у кафе та на вулиці

— Про хворобу сина дізналися випадково. Торік у серпні поїхав на тиждень на море. Повернувся з температурою. Почалися сильні кровотечі з носа. Не могли зупинити, викликали "швидку". Зробили аналізи. Виявили гостру лейкемію, — розповідає 48-річна Наталія Коник із Коломиї на Івано-Франківщині. Її син Андрій пройшов п'ять курсів хіміотерапії. Досяг ремісії. Терміново потребує пересадки кісткового мозку. Операція в Білорусі коштує $115 600 — майже 3 млн грн.

— До ремісії люди йдуть рік-два. Андрій — півроку. У нього хороші шанси на одужання, — говорить кращий друг Андрія 24-річний Назар Тодорів. Нещодавно створив благодійну організацію "Коник хелп". Планує допомагати онкохворим зі всієї країни.

— Андрій перебуває в Івано-Франківській обласній лікарні. У нього підтримуюча хіміотерапія. Відпускають на кілька днів додому, — продовжує Назар. — Двоє молодших братів Андрія їздили до Білорусі здавати аналізи. Як донори не підійшли. Через пошук за міжнародною базою ціна операції вийшла більша. Звернулися в Міністерство охорони здоров'я, щоб виділили хоч частину суми. Нам відмовили.

В Україні пересадка органів заборонена. Їздили в Австрію. Нас добре прийняли в клініці при жіночому чернечому ордені. Були готові взяти на безкоштовне лікування. Ми стали робити візу. Та консульство України в Австрії вимагало страховку на мільйон євро від клініки. Там перед нами вибачилися й відмовили.

Андрій Коник — студент п'ятого курсу Національного університету "Львівська політехніка". Професійно займається фотографією, грає на скрипці та гітарі.

— У Коломиї мав музичну групу, — каже Андрій. — По закінченні коледжу всі роз'їхалися. Я продовжив музичну діяльність у Львові — виступав сам, з іншими музикантами. Грали в кафе, на вулиці.

Українські зірки записали відео­звернення, щоб допомогти хворому. До акції долучилися Святослав Вакарчук, гурт "Брати Гадюкіни", акторка Ірма Вітовська.

Охочі допомогти можуть надсилати кошти на карту Приватбанку 5168 7573 0984 0868. Отримувач — Коник Наталія Степанівна, мати Андрія.

Зараз ви читаєте новину «Три мільйони гривень потрібні Андрію Конику на пересадку кісткового мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути