четвер, 20 лютого 2020 05:45

Теодозія Кобилянська чотири роки жила на інсуліні

Автор: prm.ua
  Теодозія Кобилянська в радянських таборах працювала на лісоповалі й будівництві. За 10 років після звільнення оселилася в Криму. Виховала сина
Теодозія Кобилянська в радянських таборах працювала на лісоповалі й будівництві. За 10 років після звільнення оселилася в Криму. Виховала сина

Колишня зв'язкова Української повстанської армії Теодозія Кобилянська померла на 97-му році в селищі Роздольному в Криму. В неї був цукровий діабет.

— Ситуація стала критичною, — розповідає настоятель парафії Православної церкви України в Роздольненському районі Ярослав Гонтар, 40 років. Спілкувався з Кобилянською. — Коли в Теодозії Карлівни виявили діабет, вона була на таблетках і дотримувалася спеціальної дієти. Останні чотири роки жила на інсуліні.

Теодозія Кобилянська народилася в селі Микулинці Теребовлянського району на Тернопільщині. В Організацію українських націоналістів вступила після закінчення школи. 1943-го стала зв'язковою УПА. За три роки її засудили за звинуваченням у зраді Батьківщини.

— Коли забирала записки від повстанців, мене вистежили й арештували, — розповідала Теодозія Карлівна. — Кинули в підвал до убитих бандерівців. Так із трупами і спала. Били мене по-чорному, їсти не давали.

Отримала 10 років таборів. Покарання відбувала в російському Красноярську та в Казахстані. Працювала на лісоповалі й будівництві.

— Добре було лише влітку, коли нас посилали збирати помідори. Їли, стільки хотіли. А так увесь час голодували. Коли звільнилася, важила 40 кілограмів.

На волю вийшла 1956 року. Повернулася в Микулинці. Там вийшла заміж і народила сина.

— Після весілля чоловік почав підгулювати на роботі, та якось жили, — говорила Теодозія Карлівна. — За 10 років став піднімати руку на мене й дитину. Коли був на роботі, ми із сином втекли з дому голі й босі. Поїхали в Крим.

До пенсії Теодозія Кобилянська працювала в Роздольненській споживспілці. Після проголошення незалежності України стала першою головою районної організації Конгресу українських націоналістів.

— Увесь час чекаю, що хтось за мною прийде, — казала після анексії Криму. — Найголовніше для кожного народу — єдність. Українці такі нещасні, бо в нас цього немає.

Зараз ви читаєте новину «Теодозія Кобилянська чотири роки жила на інсуліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути