вівторок, 20 грудня 2016 05:50

Тарас Колодій провів у полоні 697 діб

Автор: ФОТО З САЙТА www.novostimira.com
  Тарас Колодій служив у 80-й десантно-­штурмовій бригаді Збройних сил України. В полон він та ще 20 бійців потрапили 21 січня 2015-го. Тоді терористи підірвали новий термінал Донецького аеропорту
Тарас Колодій служив у 80-й десантно-­штурмовій бригаді Збройних сил України. В полон він та ще 20 бійців потрапили 21 січня 2015-го. Тоді терористи підірвали новий термінал Донецького аеропорту

18 грудня з полону бойовиків звільнили захисника Донецького аеропорту 26-річного Тараса ­Колодія. Він — останній із кіборгів, які були в заручниках.

— Ми з СБУ, волонтерами, церквою боролися за його звільнення майже два роки, — заявила перший віце-спікер 48-річна Ірина Геращенко. Пізніше президент Петро Порошенко повідомив, що зателефонував Колодію та його матері.

Тараса Колодія називають наймолодшим кіборгом, який захищав Донецький аеропорт. Служив у 80-й десантно-штурмовій бригаді ЗСУ. Спершу виконував завдання в Костянтинівці, потім — в аеропорту. Потрапив у полон 21 січня 2015‑го разом із 20 бійцями. Напередодні бойовики заклали кілька тонн вибухівки під новим терміналом, де кіборги тримали оборону. Бетонні плити та перекриття впали і накрили військових.

Удома Тараса чекає мати Галина. Батько помер 13 років тому.

— Синові прийшла повістка 13 серпня 2014-го, — згадувала Галина Колодій. — Наступного дня пішов у військкомат, додому не повернувся. Подзвонив: "Мамо, я тут залишаюся". Відправили на навчання, 9 листопада — на Донбас. 6 січня 2015-го сказав, що в Донецькому аеропорту. Звідти телефонував. Востаннє — 19 січня. Була на роботі. По телевізору показують, що новий термінал зруйнований, хлопців труять газом. І тут звідти дзвонить Тарас, питає, що кажуть. Передала. Відповів: "Це все правда".

22 січня зателефонувала жінка-волонтер. Потім друзі Тараса повідомили, що він у полоні. Побачила по телевізору відео, де хлопцям з аеропорту сказали представлятися. Серед них був і Тарас. То був шок. Всі довідались, рідні дзвонили і просили триматись. Казали: добре, що живий. Чотири рази їздила в Київ. Волонтери знають, що Тараса включали в списки на обмін. І не раз. Розумію, спочатку звільняли поранених. Мій син не травмований. Так сам говорив. Хоча від інших дізналася, що його зачепило плитою в аеропорту.

Десь за тиждень після того, як потрапив у полон, Тарас подзвонив другові з невідомого номера. Потім довго не дзвонив. Вже коли став ходити на роботи, раз на три тижні просив когось набрати. Завжди казав, що з ним усе в порядку. У листопаді повідомив, що він — у донецькому СБУ. На роботу водять їх. Знаю, що вночі кричить, а зранку не пам'ятає цього.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Колодій провів у полоні 697 діб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути