пʼятниця, 29 серпня 2008 16:11

Світлана Федорчук народила двійнят у День Незалежності

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  Доньку Елен (ліворуч) і сина Рю українка Світлана Федорчук народила в Японії 24 серпня 2006 року.  Цього літа вони відпочивали у бабусі й дідуся в Ладижині Вінницької області
Доньку Елен (ліворуч) і сина Рю українка Світлана Федорчук народила в Японії 24 серпня 2006 року. Цього літа вони відпочивали у бабусі й дідуся в Ладижині Вінницької області

33-річна Світлана Федорчук п"ять років тому вийшла заміж за японця Йошифумі Шіракаву. За три роки — 24 серпня — народила в Йокогамі двійнят — доньку Елен та сина Рю. Цього літа привезла дітей до своїх батьків у Ладижин Вінницької області.

46-річний Йошифумі Шіракава на чотири місяці поїхав у відрядження до Сполучених Штатів. Він інженер-дизайнер автокорпорації "Ніссан". Улітку 2002-го працював у Мюнхені, завітав на свято народної творчості. Із 62 професійних і самодіяльних колективів різних країн найбільше йому сподобався український сімейний ансамбль "Чиста криниця" з Ладижина. Японець познайомився з білявкою Світланою Федорчук. За два місяці приїхав до неї в гості.

— В Україні Йошифумі був уперше, — каже Світлана. — Відеокамеру з рук не випускав. Найбільше його вразив туалет. У Ладижині він один і платний. А в Японії — вільно в кожному магазині. Назнімав багато, в Інтернеті створив сайт Федорчуків.

На Новий рік Світлана полетіла до Йошифумі в Японію.

— Спочатку поїхали до його батьків, — продовжує. — Вони живуть на острові Кюсю в місті Фукуока у власному будинку. Вирощують рис і виноград. Рисове поле схоже на ідеальне футбольне. Попід самі виноградники — асфальтовані доріжки. Коли ягоди достигають, на кожне гроно одягають білу торбинку, щоби ніщо не псувало вигляду і смаку.

Люди у нас проти їхніх не такі кольорові

— Зять привіз нам домашній виноград, — сміється 55-річний Яків Федорчук, батько Світлани. — А я кажу: "У нас теж такі сливи є". Як весілля гуляли, порадили йому казати "да" на всі запитання батюшки в церкві. Йошифумі тоді не знав навіть російської. Ото питає отець: "Любишь Светлану?" — "Да". — "Желаешь взять ее в жены?" — "Да". — "Обещался ли другой?" — "Да...". Золоті обручки носять на правій руці, хоча японці одягають срібні — на ліву.

У Японії сім"я живе в чотирикімнатній квартирі на четвертому поверсі. Світлана каже, що кутові помешкання дорожчі, бо мають більше вікон.

— На японських вулицях не побачиш людини напідпитку чи з цигаркою, — розповідає. — Хто хоч трохи себе заплямує — вилітає з роботи, ще й вибачення у всіх просить.

Йошифумі Шіракаву вважають представником середнього класу. Робочий день у нього з 9.00 до 18.00, але виходить на роботу о 7.00, повертається о 21.00. Відпочивають, окрім вихідних, тричі на рік: по тижню в січні, на початку травня та в серпні.

Дітей вирішили народжувати, коли Світлана опанувала мову. Каже, першими запам"ятала слова "конічева" — "добридень", "арігато" — "дякую", "ітадакімас" — "смачного", "доіташімашіте" — "будь ласка" і "яйшітеамас" — "я тебе кохаю". За два роки вільно розмовляла з чоловіком. Кілька підручників привезла до Ладижина.

— Онук Рюшечка личком більше в наш рід пішов, але характер стриманий, — розповідає 55-річна Надія Федорчук, мати Світлани. — А Лєночка личком до них, але емоційна, весела. Свєта каже, що на мене схожа. Спочатку малі тут боялися: люди ж у нас проти їхніх не такі кольорові. Ми їх відучили від памперсів і привчили до горшків. Дітки навчилися самостійно їсти, збирати яблука й ліпити вареники — у Японії не готують, лише розігрівають. А тут їли і борщик, і блинчики.

1975, 14 січня — Світлана Федорчук народилася в Ладижині Вінницької області
2002, червень — у Мюнхені на святі народної творчості познайомилася з Йошифумі Шіракавою. Світлана виступала в сімейному ансамблі "Чиста криниця"
2003 — зустріла з Йошифумі Новий рік у Японії
2003, 4 травня — одружилися в Ладижині, виїхали до Японії
2006, 24 серпня — народила близнюків: доньку Елен та сина Рю
2008 — привезла дітей до батьків в Україну

Зараз ви читаєте новину «Світлана Федорчук народила двійнят у День Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути