пʼятниця, 16 червня 2017 06:31

Сотню корчів викопав Іван Долюк
2

Скульптури з корчів і коріння полтавець Іван Данилюк не продає. Дві роботи подарував друзям. Решту тримає вдома у вітальні
Фото: Ірина Лазаренко
­Полтавець Іван ­Данилюк працював інженером. Має патенти на 40 винаходів. Зокрема — на заводські станки та пристрої для зварювання

— Шукаю цікавої форми деревину. Придивляюся до дерев і пнів, які викорчовую на дачі. Якось довелося витягувати гілку з чужого вогнища, тушив об землю. Такою красивою здалася, — розповідає 77-річний Іван Долюк із Полтави. Вирізає з коріння дерев скульптури політиків, подружні пари, міфологічних героїв, тварин і вигаданих істот.

Іван Петрович живе в двокімнатній квартирі. Вітальня нагадує персональну виставку — на шафах і полицях розставлені роботи майстра. Їх 58.

Господар має сиве волосся та вуса. Виглядає на 20 років молодше.

— Мій секрет молодості — не вживаю цукру й солі. Вино роблю без спирту. В молодості займався спортом. Досі маю гарний прес, — каже Іван Долюк.

В кімнаті мало світла. Стіл, комод, шафу для верхнього одягу зробив сам.

– 1975-го в Хотині під горіхом знайшов перший сучок, — продовжує. — Вирішив зробити з нього скарбничку для грошей. Видовбав гнилу серцевину. З іншої гілки зробив голову з навушниками. Так з'явилася перша робота — "Скарбник". Біля голови є отвори для монет. Коли набираються гроші, йду з онуками в магазин.

Потім виготовив ще кілька робіт і закинув. За основною працею бракувало часу. Активно повернувся до справи вісім років тому. Купив дачу в Абазівці на Полтавщині з ділянкою на 10 соток. Вирішив розширити її — викорчував сотню пеньків.

Іван Долюк підходить до роботи "Засидівся" — чоловік сидить на стільці з піднятою рукою й відкритим ротом.

— Це — політик, — говорить Іван Петрович. — Кричить людям: "Виберіть мене, я вам все дам." І вила позаду має — хоче здатися ближчим до простого люду.

На одну роботу чоловік витрачає кілька тижнів. Працює з фруктовими деревами, сосною, кленом, буком, липою. Оздоблює скульптури тканиною, монтажною піною чи пінопластом, оргсклом, металом.

— Спочатку дивлюся на корінець і намагаюся його зрозуміти, — каже Іван Долюк. — Коли з'явилася ідея, мию його від землі. Додаю ­образу ­деталям — десь треба подовжити ногу, змінити кут вигину, аби на лікоть скидалося. Потім шліфую матеріал, фарбую. Використовую різні барвники — від спеціального водорозчинного до звичайної акварелі чи масляної фарби. Останній етап — покриття лаком.

За доходом не женуся. Якось на виставці відвіду­вачка питає: "Ви продаєте роботи?" Кажу: "Ще не продавав, але можу обміняти на трикімнатну квартиру".

Торік жінка з Києва 2 тисячі гривень пропонувала за роботу "До нових висот". Там жирафа тягнеться до гілки. Сенс — людина завжди повинна досягати своїх цілей. Довго торгувалися, так і не домовилися. Свої творіння можу хіба подарувати. Називаю їх дітьми. Зрадити не можу.

Іван Петрович пригощає домашнім вином і цукерками. З дружиною мають сина, двох доньок і чотирьох онуків.

Розмальовував хлопців хімічним олівцем

– 1950 року старший брат навчався в індустріальному технікумі в Кам'янці-Подільському. Займався кресленням. Я малював природу на звороті його робіт, — каже майстер Іван Долюк. — З олівцями було туго. Ручку заправляли саморобним чорнилом із бузини. Паперу не вистачало. Робили зошити з паперових пакунків із-під міндобрив.

Ходили з хлопцями пасти корів. Я розмальовував товаришів хімічним олівцем. Виходило схоже на татуювання. Вони потім не купалися місяць. Тоді ж на пасовищах вподобав вирізати ножем дерев'яні палиці.

Іван Петрович вивчився на столяра у школі художніх ремесел міста Яворів на Львівщині. До пенсії працював інженером в проектному інституті. Має патенти на 40 винаходів. Зокрема — заводські станки та пристрої для зварювання.

Зараз ви читаєте новину «Сотню корчів викопав Іван Долюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути