Ексклюзиви
четвер, 22 січня 2009 19:41

Сандра Галлінгані повернулася до Італії через півстоліття

  Сандра Галлінгані (ліворуч) з подругою Валерією у міському парку Салерно. Жінки працюють в Італії доглядальницями
Сандра Галлінгані (ліворуч) з подругою Валерією у міському парку Салерно. Жінки працюють в Італії доглядальницями

"Перший раз мама з татом одружувалися в Німеччині, одразу по війні. Шлюб реєстрували в комендатурі англійської армії. Удруге — в Італії, в комуні. Тато був переконаний комуніст. Але цивільний шлюб в Італії не визнають, треба вінчатися. Тому батьки пішли на аудієнцію до Папи Римського за дозволом. Вінчалися, коли мені вже було 5 років. А четвертий шлюб зареєстрували після переїзду в Радянський Союз, у Теплику. У районному загсі тато сказав: "Моя Марія така гарна, що ладен одружитися ще 10 разів". Після цього взяв її на руки й поніс до машини".

61-річна Сандра Галлінгані приїхала в Теплик на Вінниччині у відпустку з італійського міста Салерно. Після виходу на пенсію (25 років працювала педіатром у теплицькій райлікарні) жінка шостий рік доглядає в Італії старшу жінку. У Теплику живе її 33-річний син Сергій із невісткою Ольгою.

— Батьки познайомилися 1943-го, коли вивантажували боєприпаси з вагонів у німецькому Оснабрюку. Мамі було 16, її півроку як забрали в неволю з села Сокиряни Теплицького району. А тато мав 21 рік. Він був італійцем із бригади Гарібальді.

Наприкінці 1956-го родина поїхала в Радянський Союз.

Батько вранці ніс мене на плечах до школи: болото по коліна, а я чоботи губила

— Бабушка Олександра дуже захворіла, — згадує Сандра Сергіївна. — Глухе українське село справило гнітюче враження. Приїхали пізньої осені: дощі, все якесь чорне, несправжнє. Не було телевізора, холодильника, люди світили каганці. Усе село збіглося подивитися на нас. Босі, з репаними ногами. Бабушка підбігла до мами, почала плакати. Щось каже до мене з батьком, а ми тільки плечима зводимо, бо нічого не розуміємо. Я ночами плакала, дуже хотіла в Італію. З усіх українських слів тільки й знала "бабуся", "дідусь", "їсти", "пити". За три шкільні четверті освоїла програму трьох класів. Математику розв"язувала мовчки, ще й весь клас списував. Звичайно, систему освіти годі й порівнювати. В Італії ми вивчали Закон Божий, співали в церковному хорі, до нас була приставлена черниця. А тут мені врізалося в пам"ять, як батько вранці ніс мене на плечах до школи: болото по коліна, а я чоботи губила. Школа була старенька, я сиділа під грубкою, на останній парті, а миші там пішки ходили.

Сандра Сергіївна показує на стіні чорно-білу фотографію дівчинки в білій сукні.

— Це я після першого причастя в Мілані, — зітхає. — До причастя мене вела маміна — хрещена мати, батькова сестра тітка Бруна. З Італії ще запам"яталися обжинки виноградарів — це було професійне свято мами. Вона працювала на виноградних складах. А до того три роки їздила на рисові плантації в гори. Цілісінькими днями в багні, ящірки, гадюки. Приїздила додому з непоганими грішми, але геть на себе не схожа. Якось приїхала, привезла розове платтячко, такі ж банти, туфлики, носочки. А я не впізнала її і давай тікати.

— Батько повертався в Італію?

— Тричі, але сам, бо з родиною не пускали. Щоразу мама ходила сама не своя, боялася, що він залишиться. Коли я приїхала в альпійське село Тревоццо, де народилася, орієнтувалася без особливих труднощів. Колишній сусід побачив мене і за якусь хвильку каже: "Сандра приїхала!". Ви не уявляєте, що я тоді відчула, — поправляє рукою волосся. — Тато народився в родині сироварів. В Італії залишилися три його сестри, племінники. Там поховані його батьки — мої бабуся Кароліна й дідусь Амількар. У родині в нас два генерали, архітектори, підприємці. Дядько має власну шкіряну фабрику. Тітка з чоловіком у центрі Мілана тримали бар, який щодня відвідувало 2 тисячі людей. Довелось закрити, бо російські рекетири діймали.

1943 — українка Марія Сандал та італієць Серджіо Галлінгані познайомилися на станції Оснабрюк у Німеччині

1945, 15 травня — одружилися, добилися аудієнції у Папи Римського

1947, 24 березня — народилася донька Сандра

1956 — Галлінгані переїхали з Італії до України

1974 — Сандра Галлінгані одружилася із міліціонером Михайлом Марейчевим, за рік народила сина Сергія

1988 — зустрілася з італійською ріднею, за рік помер батько Серджіо

з 2003— Сандра працює доглядальницею в Салерно, Італія

Зараз ви читаєте новину «Сандра Галлінгані повернулася до Італії через півстоліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути