Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 06:00

"Рекомендували дихати випарами спирту, щоб убити вірус"

Автор: КОСТЯНТИН ГОЛІНЧЕНКО
  Артем Албул закінчив філологічний факультет Миколаївського університету імені Василя Сухо­млинського. Був автором і ведучим на телебаченні. З 2017 року веде українською ютюбканал ”Клятий раціоналіст”
Артем Албул закінчив філологічний факультет Миколаївського університету імені Василя Сухо­млинського. Був автором і ведучим на телебаченні. З 2017 року веде українською ютюбканал ”Клятий раціоналіст”

— Нещодавно перехворів на коронавірус у легкій формі. Перші дні відчував слабкість. Вставати з ліжка не було ні бажання, ні сил. Температура піднімалася до 39 градусів. Збивалася жарознижувальними. Крім слабкості і м'язових болів, найбільше дошкуляла відсутність запахів і смаку. На 10-й день почувався краще, — каже блогер 27-річний Артем АЛБУЛ з Миколаєва. 2017 року він створив україномовний науково-популярний ютюбканал "Клятий раціоналіст". Розвінчує міфи, що стійко вкорінилися в суспільстві. Має 108 тис. підписників.

Які пов'язані з ковідом недостовірні чутки доводилося зустрічати?

— Здається, що 90 відсотків інформації в інтернеті про коронавірус — це брехня, маніпуляції чи перекручування. Є спільнота "По той бік новин", яка викриває неправдиву інформацію. Через її навалу змушені були створити сайт "По той бік пандемії".

Найбільше брехні про лікування вдома. Радили шкідливі речі. Наприклад, дихати випарами спирту, щоб убити вірус. Але це дурниця, бо він не живе поза клітинами.

Була купа теорій про походження вірусу. Мовляв, його створила біолабораторія. Хоча генетичний аналіз свідчить, що перейшов до людини від тварин.

Трапляється чути про теорію змови, нібито пандемію штучно роздули. У такий спосіб великі світові гравці намагаються покласти економіку опонентів. Ця теорія безглузда, як і будь-яка теорія змови.

З чого почався ваш ютюб-канал?

— Створив його влітку 2017-го. Виношував ідею пів року. Купував техніку, думав над назвою. Але задовго до цього мене цікавила наука. Дивився науково-популярні передачі, читав книжки. Побачив британське телешоу QI, де Стівен Фрай із гостями обговорюють міські легенди й міфи. Багато начебто очевидних і правдивих фактів насправді не є такими. Розповідав це знайомим і зрозумів, що готовий робити це для ширшої аудиторії.

Які міфи хотілося розвінчати з самого початку?

— Був липень. Починався сезон кавунів. Усіх лякали нітратами в них. Сів розбиратися й записав перше відео. Нітрати є в кавунах. Але їх не так багато, як здається. З'їсти стільки, щоб нашкодити організму, неможливо.

З якими темами найбільше працювали?

— Здоров'я, медицина, харчування, здоровий спосіб життя і побутові речі. Це затребувано, бо люди щодня з цим мають справу. Тут найбільше дезінформації. Та якщо просто сказати — це неправда, замість міфу залишиться порожнеча. Людям треба дати щось натомість. Зосередитися більше на правді, що має замістити брехню.

Частина вашої роботи — викриття мракобісся. Щодо чого в українців найбільше забобонів?

— Про здоровий спосіб життя. Науково обґрунтовані поради нудні — харчуйтеся збалансовано, достатньо спіть, займайтеся фізичними вправами. Тому з'являються сайти, блоги, інстаграмсторінки, які рекомендують конкретніше. Часто вони суперечать здоровому глузду і науковим підходам. Зате виглядають привабливо й здаються ефективнішими.

Наприклад, в інстаграмі здоровий спосіб життя донедавна не уявляли без смузі та фрешів. Але свіжовичавлений сік містить багато цукру й позбавлений клітковини.

Інформації забагато, люди не відрізняють правдиву від неякісної. Не можуть критично опрацьовувати величезні масиви. Раджу обмежуватися якісними джерелами. Вони теж можуть містить дезінформацію, але це менш ймовірно.

А ще є соцмережі. Залежимо від того, що потрапило в стрічку. Люди не читають текстів — тільки заголовки. Думають, знають об'єктивну картину. Це не так.

Чи траплялося вам стати автором неправдивого твердження?

— Cтрашно бачити, що люди неправильно тлумачать мої відео. Поширюють їх, а з підпису зрозуміло — викривлено розуміють, про що розказую. Це мене примусило чітко формулювати думки.

Ви перевіряєте інформацію чи берете на віру?

— Неможливо проаналізувати все. Досліджую те, що збираюся поширювати.

Був час, коли намагався перевіряти забагато. Це цікаво, але складно. Бо забирає весь час.

Ви можете розвивати ютюб-канал, зокрема, завдяки ресурсу патреон. Він дає прибуток?

— Для україномовних блогерів патреон (інтернет-платформа, що надає творчим людям, незалежним проєктам можливість фінансової підтримки. Користувачі підписуються на автора і платять за його роботи. — ГПУ) — це суттєва підтримка. Зараз це мої основні доходи. Бо надходження регулярні. Інші джерела дають менше коштів.

Українці мають право дивитися українське й готові підтримувати це гривнею. Я й сам підтримую десяток проєктів — на патреоні й через пожертви.

Раніше україномовному ютюбу було важко конкурувати з російським. Ситуація зміни­лася?

— Зростає кількість україномовних каналів. Рано чи пізно український інформаційний простір має перейти від кількісного заповнення до покращення якості. Поки що ми на проміжному етапі.

Ви виросли в російськомовному Миколаєві. Якою мовою говорили в дитинстві?

— З дитинства я україномовний. Але нам здавалося, що балакали суржиком. Бо так називали говірки, які є в кожному селі. Коли приїхав у Миколаїв, де говорили російською, думав, що розмовляю якоюсь низовою мовою. Місто спонукало перейти на російську, і на певний час це сталося.

Але і країна, і я змінилися. У моєму інформаційному просторі з'явилися україномовні лідери думок. Коли вирішив створювати канал, знав — він буде українською.

Чи комфортно вам зараз у рідному місті, де середовище переважно російськомовне?

— Звісно, є складнощі. Бо ти не такий, як усі. У 95 відсотках закладів говорять російською і дивуються, коли відповідаю українською. Запитували, звідки я приїхав. Мене це турбує. Людина, яка не вміє говорити державною мовою, в нас претендувала на посаду міського голови. Представник "Опозиційної платформи — За життя" Владислав Чайка не може правильно вимовляти слова українською. До 2014 року таке сприймалося як норма. Але тепер це проблема.

Коли на президентських виборах у США переміг Дональд Трамп, казали, що на думку виборців вплинули через соцмережі. Чи перемога Джо Байдена свідчить, що ці технології вже не працюють?

— Причина була не в технології, а в тому, що тоді вона була нова й не всі її використовували. Команда Трампа працювала з нею більше. Зараз ця технологія стала зрозуміліша й поширеніша, доступна обом кандидатам.

Як ви відпочиваєте?

— Люблю дивитися туторіали (покрокові інструкції у вигляді відео чи зображень. — ГПУ) про знімання відео, монтажу, роботу з технікою. Зустрічаюся з друзями, читаю.

Зараз ви читаєте новину «"Рекомендували дихати випарами спирту, щоб убити вірус"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути