вівторок, 25 вересня 2018 06:50

Раїса Панасюк рік боролася з раком

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  Раїса Панасюк із дитинства пересувалася на інвалідному візку. Страждала на міопатію — спадкове захворювання м’язів, що призводить до їх атрофії
Раїса Панасюк із дитинства пересувалася на інвалідному візку. Страждала на міопатію — спадкове захворювання м’язів, що призводить до їх атрофії

Понад 3 тис. людей прийшли попрощатися з урядовою уповноваженою з питань прав людей з інвалідністю 44-річною Раїсою ПАНАСЮК. Її поховали на Алеї Героїв центрального кладовища у Вінниці 19 вересня.

Раїса Панасюк із дитинства страждала на міопатію — спадкове захворювання м'язів, що призводить до їх атрофії. Торік у неї виявили рак. На лікування небайдужі зібрали близько $100 тис. Жінці зробили операцію в Ізраїлі. За два дні до смерті вона знову потрапила до лікарні. Останні години була в комі.

— Раєчка вже життя боролася із хворобою, — розповідає подруга Олена Павлова, 42 роки. — Вона хотіла, щоб в Україні знайшли якісь ліки від цієї недуги чи запровадили державну програму для підтримки таких хворих. Та головною її метою було створення безбар'єрного середовища для людей з інвалідністю. Рая пересувалася на візку, але ніколи не жалілася. Усі труднощі, які виникали, переводила на жарти.

Жінка народилася в селі Осична Хмільницького району на Вінниччині. Школу закінчувала в Цюрупинському інтернаті. Здобула дві вищі освіти — журналіста та психолога. До Вінниці переїхала наприкінці 1990-х. Очолювала місцеву громадську організацію "Гармонія". Рік тому отримала звання почесного громадянина Вінниці. Одруженою не була.

— Рая співпрацювала з владою міста, щоб зробити його комфортнішим для людей з інвалідністю, — каже журналістка 34-річна Людмила Поліщук. — Завдяки їй на візку легко заїхати на тротуар, а водії громадського транспорту допомагають зайти таким пасажирам у салон.

Зараз ви читаєте новину «Раїса Панасюк рік боролася з раком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути