вівторок, 25 травня 2021 11:29

Міжнародний трибунал змусив Росію відпустити українських моряків

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі зобов'язав Росію звільнити полонених у Керченській протоці українських моряків та передати Україні захоплені кораблі.

Рівно за 7 місяців до того, українські артилерійські катери "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" із 24 моряками на борту здійснювали плановий перехід з Чорного до Азовського моря. Про це повідомили береговий пост ПС ФСБ РФ, але відповіді не отримали.

Із наближенням до Керченської протоки прикордонні кораблі РФ почали супроводжувати українські кораблі на небезпечній відстані. Корабель РФ "Дон" протаранив Буксир "Яни Капу", а під керченським мостом розмістили російський танкер, який наче сів на мілину. Коли українські кораблі продовжили рух під вечір то зазнали нападу з боку сил Чорноморського флоту та Прикордонної служби Росії. Загалом проти них діяло 8 катерів, 2 кораблі, літаки та гелікоптери. Українські кораблі обстріляли на відстані 23 км від берега. Було поранено 6 моряків, а катер "Бердянськ" втратив хід. Врешті усі кораблі заблокували та захопили.

Автор: wikipedia
  Катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу" транспортували до Керчі. "Бердянськ" мав у рубці пробоїну від ракети.
Катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу" транспортували до Керчі. "Бердянськ" мав у рубці пробоїну від ракети.

Захоплені кораблі транспортували до Керчі, а полонених моряків доправили до Сімферополя. 27 листопада 2018 року окупаційна влада розпочала над ними суд. Інкримінували "незаконний перетин кордону за попередньою змовою". 28 листопада усіх українських моряків засудили на 60 діб. А 17 квітня 2019 року Лефортівський суд Москви продовжив арешт. Кораблі ж назвали "речовими доказами" у кримінальній справі про незаконний перетин кордону.

Міжнародна реакція була миттєвою, але не надто радикальною. Закликали зупинити ескалацію та шукати шляхи мирного врегулювання. У доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначили, що затримані українські моряки є військовополоненими, тому перебувають під захистом відповідно до Третьої Женевської конвенції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меморандум про злочини РФ у Керченський протоці передали до Міжнародного трибуналу

Українських військовополонених звільнили з під варти у вересні 2019-го під особисте зобов'язання уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової. Під охороною їх вивезли до аеропорту "Внуково". Також разом із моряками Росія звільнила режисера Олега Сенцова, активістів Олександра Кольченко, Володимира Балуха, журналіста Романа Сущенко, засудженого у справі "кримських диверсантів" Євгена Панова, кримськотатарського активіста Едеме Бекірова та інших політв'язнів. Усі повернулись в Україну. Це був перший обмін про який із Путіним домовлявся новий президент України Володимир Зеленський.

Автор: ВМС ЗС України
  Українські моряки та політв'язні повернулися в Україну 7 вересня 2019 року
Українські моряки та політв'язні повернулися в Україну 7 вересня 2019 року

18 листопада Росія передала Україні кораблі, захоплені в Керченській протоці. Заявила, що компетентні органи завершили слідчі дії, тому перебування кораблів на території РФ для продовження кримінальної справи не потрібне. Але фактично Росія виконала рішення Міжнародного трибуналу.

Командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко повідомляв, що кораблі не мали свого ходу - їх буксирували ну дуже малій швидкості. Росіяни познімали з них плафони, унітази і розетки.

Україна відновила боєздатність буксира "Яни Капу". На одному з судноремонтних підприємств України наприкінці 2020 року завершили доковий ремонт судна. Зокрема, провели очищення, дефектування та заміну пошкоджених ділянок корпусу і палуби. Також буксир пофарбували.

Крім того, фахівці відновили системи головного двигуна – газохід, паливні насоси, клапани пожежної системи та компресорів. На буксирі провели ремонт донно-заборної апаратури, рульового та якірного пристроїв, електрообладнання, внутрішніх приміщень тощо.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний трибунал змусив Росію відпустити українських моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути