Ексклюзиви
четвер, 01 листопада 2007 16:48

Правозахисник Леонід Плющ любить збирати гриби

  Леонід Плющ приїхав до Києва з Франції. Там колишній дисидент, кібернетик займається літературознавством і перекладами
Леонід Плющ приїхав до Києва з Франції. Там колишній дисидент, кібернетик займається літературознавством і перекладами

"Із генералом Григоренком я познайомився 1965 року. Він справді мав якийсь генеральський дух. У нього був внутрішній авторитет, йому підкорялися не підкоряючись", — каже 68-річний Леонід Плющ зі сцени столичного Будинку вчителя. Тут проходить вечір, присвячений 100-річчю від дня народження радянського генерала-правозахисника Петра Григоренка.

До України Леонід Плющ приїхав із Франції. Там він живе з 1976 року, одразу як звільнився з радянської психіатричної лікарні. На примусове лікування він потрапив після арешту КДБ 1972-го. На захист дисидента стала французька громадськість. Плюща звільнили й дозволили виїхати з СРСР.

Накульгуючи, Леонід Плющ спускається зі сцени. Він у чорному джемпері, з-під якого видно комір білої сорочки. Розмовляємо в кулуарах Будинку вчителя. Довкола постійно з"являються люди, тиснуть Леонідові Івановичу руку, перемовляються з ним.

Як вам живеться у Франції?

— Раніше ми мешкали в Парижі, у професорському районі, — розповідає він. — Син живе окремо, займається перекладами з української на французьку. А ми з дружиною Тетяною втекли з Парижа. Живемо в маленькому гірському містечку, можна сказати, селі.

Чим займаєтеся?

— Мемуари я двічі написав. Тому займаюся літературознавством. Перекладаю.

Стверджує, що у Франції почувається вже як удома.

— Допомагаю з перекладами поезій Ивану Міньйо. Не Івану, а Ивану, — наголошує. — Це свідчення, що він походить із комуністичної родини.

До речі, французька компартія турбувалася за ваше звільнення.

— Ні, це перебільшення, — заперечує він. — Математики, психіатри, інші науковці підняли французькі профспілки. Ті натиснули на Жоржа Марше (генсек ФКП. — "ГПУ"). Він кілька слів сказав, і тільки. Його примусили. Марше розігрував карту єврокомунізму, йому це було потрібно. Ми з родиною хотіли до Канади, бо там багато українців. Але англійський психіатр, який захищав мене, сказав: для вашого звільнення найбільше зробила Франція. І мабуть, вам там легше буде. Франція в якомусь сенсі моя країна.

У вас теж вчувається якась французька легкість.

— Моя дружина так не думає, — усміхається він. — За французькими мірками ми живемо на межі бідності. Але нам цього вистачає. У нас немає витребеньок. Є пенсії французькі. Плюс є спеціальні каси з допомоги. Маємо двоповерховий будинок. Я непогано заробив на книжці "На карнавалі історії" (перевидана в багатьох країнах. — ГПУ). Ну й українська діаспора допомогла.

Розповідає про своє сільське обійстя.

— У нас багато всілякої живності, — всміхається. — Ні, курей-гусей немає. Але є черепахи. А в хаті живе павук-птахоїд.

Своєю пристрастю називає збирання грибів. Їх багато в гірських лісах.

Математики не розуміються на автомобілях

Власної машини, каже Плющ, у них немає й навряд чи буде.

— Я — технічний ідіот. Ну то й що, що математик? Математика — це не техніка, — пояснює. — Математики зазвичай не розуміються на автомобілях. У російському правозахисному русі було багато математиків, хіміків, фізиків. А в українському більше гуманітаріїв. Бо то була боротьба за збереження культури, мови. Як математик, спочатку не розумів, чому це важливо. Приходив до цього поступово.

Ви сиділи в психлікарні. Там важче, ніж на зоні?

— У післясталінські роки вважалося, що психушка — це страшніше, ніж табір. Тебе знищують як людину. Я сидів у Дніпропетровській спецлікарні. Вона була найстрашнішою в Радянському Союзі.

Хто ще з вами там був?

— Плахотнюк, Василь Рубан, — перелічує Плющ. — Павло Скочок був, але я його не бачив.

Він переривається, прощаючись за руку з літнім чоловіком. Вибачається й веде далі.

— В ув"язненні перебував один хлопець, який у війську вдарився головою. У нього була так звана ехолалія. До нього підходили навмисно, щось говорили на вухо. А він повторював кінець цього слова. Наприклад, співав пісню… — Леонід Іванович замислюється. — Забув зараз її... Повторював лише останні рядки. А потім починав реготати. І всі навколо також. Якось я теж розсміявся...

— Пане Леоніде, всього доброго! Дуже радий був побачитися з вами, — до Плюща протискується академік Богдан Гаврилишин. Після короткої розмови потискають один одному руки.

— То була не лише інтелектуальна, а й моральна деградація, — продовжує Плющ. — Коли бачиш усі ці муки навколо, це досить страшно.

Із зали виходять люди. Леонід Плющ прямує по речі.

— Чи знав Василя Стуса? — перепитує.— Так, але не близько. Він був мовчазним, — згадує. — Найближчим мені був Іван Світличний. Він мав на мене великий вплив.

Його тісним колом обступають люди. Журналісти просять візитівку. Каже, що не має. Комусь дає свою електронну адресу. Слово "е-мейл" вимовляє з м"яким знаком, на французький манір.

— Льонічка, будь здоровий! — вигукує якась жінка. — Сто років тебе не бачила. А де Тетяна?

— Вона хвора, — каже Плющ. Пояснює, що дружина приїхала з Франції разом із ним. Але через нежить не прийшла на вечір.

Повертатися в Україну не думаєте?

— Ой, це складне питання, — зітхає він. — Бо і праця там тепер, і житло.

1939, 26 квітня — Леонід Плющ народився в м. Нарин у Киргизії в родині робітників
1959 — одружився з Тетяною
1962 — закінчив мехмат Київського університету
1968 — звільнили з Інституту кібернетики
1972 — заарештували за правозахисну діяльність
1973 — в"язень Дніпропетровської психлікарні
1976  — виїхав до Франції, написав автобіографічну книгу "На карнавалі історії"

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник Леонід Плющ любить збирати гриби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути