вівторок, 13 листопада 2018 06:31

Востаннє гуляв на вулиці півтора року тому

Автор: Фото надане Ігорем Безусом
  Ігор Безус сидить у лікарні. Щодня там приймає ліки та робить інгаляцію
Ігор Безус сидить у лікарні. Щодня там приймає ліки та робить інгаляцію

— У дитинстві постійно хворів, кашляв. Лікарі казали — бронхіальна астма або запалення. У п'ять років в "Охматдиті" поставили справжній діагноз. Захворювання — генетичне. Але ні в родині мами, ані в татовій нічого подібного не було. Можливо, хворів хтось із далеких родичів, — каже 21-річний Ігор Безус з Івано-Франківська. Має муковісцидоз із панкреатичною недостатністю. Не може жити без кисневого апарата. Без нього чоловікові бракує кисню, може знепритомніти.

Школярем раз-тричі на рік Ігор лежав у лікарні. В 11 класі почалося загострення.

— Лікарі сказали, що треба весь час дихати киснем і рухатися, — продовжує чоловік. — Благодійний фонд "Відкриті долоні" допоміг купити апарат, який працює від електрики. Тому змушений постійно бути вдома. А мені дуже хочеться рухатися, бо востаннє гуляв на свіжому повітрі півтора року тому.

Ігор мешкає з батьками у двох кімнатах гуртожитку зі спільною кухнею. Мати 54-річна Оксана Василівна доглядає за сином. Батько 58-річний Василь Васильович працює електрозварником.

— У нас немає ліфта. Живемо на п'ятому поверсі. Для мене це проблема. Спуститися, а потім піднятися, дихаючи легенями, нереально, — розповідає Ігор Безус. — Мій день починається з інгаляцій. Снідаю, роблю дихальні вправи. Треба відкашляти мокроти, які зібралися за ніч. В обід і ввечері — знову інгаляції. Постійно приймаю препарати. За кордоном є медикаменти, які призупиняють хворобу. В нас їх немає у продажу, бо надто дорогі. На рік таке лікування обходиться 250 тисяч доларів.

Коли треба поїхати в лікарню, викликаю реанімобіль з кисневими апаратами. Вони — балонові, вистачає ненадовго.

Ігорю потрібен портативний кисневий апарат за 134 тис. грн. Працює на акумуляторах. З ним можна вільно пересуватися.

— 2,5 року тому благодій­ний фонд дав мені такий у тимчасове користування, щоб я поїхав до сестри на весілля. Мар'яна старша за мене на шість років, — додає чоловік. — Я міг там веселитися з усіма. Час від часу вмикав апарат. Важив п'ять кілограмів, носити його було незручно, але це дрібниці.

Благодійний фонд знайшов мені апарат на 2,9 кілограма. Його неважко носити на плечі. Я зможу вільно їздити в поліклініку чи лікарню. Ходити до друзів, прогулюватися містом. Але поки що моє життя прикріплене до розетки, від якої працює кисневий апарат.

Переказати гроші Ігорю Безусу можна на рахунок:

Реквізити в ПАТ КБ "Приватбанк", столична філія:

Код ЄДРПОУ 38662944 МФО: 300711 р/р 26007052730058 (у гривнях)

Одержувач БФ "Відкриті долоні"

Призначення платежу: для Безуса Ігоря Васи­льовича

Зараз ви читаєте новину «Востаннє гуляв на вулиці півтора року тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути