середа, 15 липня 2009 21:05

Померла остання донька Федора Шаляпіна

Донька російського співака Федора Шаляпіна — Марина Шаляпіна-Фредді — померла в Римі на 98-му році життя. Вона була останньою з десяти дітей артиста. Понад 50 років жила в Римі із чоловіком, колишнім міністром культури Луїджі Фредді.

— Місяць тому Марина Федорівна приймала в себе вдома наших представників, — розповідає Олена Давидова з Московського музею музичної культури ім. Глінки. — Передала музею оригінал заповіту батька, написаного французькою мовою. Каже, документ належав її матері Марії Петцольд — другій дружині Шаляпіна.

У Росії донька Шаляпіна займалася балетом. 1922 року родина емігрувала в Париж.

— Ми не хотіли їхати назавжди, але тато так вирішив. Без Росії він дуже сумував, — казала в одному з останніх інтерв"ю Марина Федорівна. Шаляпіна 1938-го поховали в Парижі на кладовищі Батиньоль. Донька домоглася, аби його перепоховали на Новодівичому цвинтарі Москви. Труну з тілом перевезли 1984-го.

На батьківщині Марина Шаляпіна бувала рідко. У Парижі стала дизайнером. 1931-го перемогла в конкурсі емігранток "Міс Росія".

— Я нічого такого не хотіла! — запевняла пізніше. — У той час, щоб тебе при всіх оголосили красунею — це ж сором! Та й не зовсім це був конкурс. Я танцювала на якомусь вечорі. Мабуть, гарно виглядала на сцені. А в залі сиділи Бунін і Купрін (російські письменники. — "ГПУ"). От їм і спало на думку вибрати міс серед емігрантських дівчат. Я потім зачинилася в кімнаті і так ридала, аж температура піднялася. Батько сміявся, коли почув про це. Дражнив: "Ну, йди сюди, міс Росія!"

В Італії служила на флоті.

— Я була першим офіцером, який відповідав за відпочинок пасажирів, за розваги дітей. Не думайте, що це таке вже другорядне заняття на флоті, — хвалилася Марина Федорівна. — Мені воно дуже допомогло пізніше, коли зайнялася запрошенням багатих персон на відпочинок до Італії. Тим більше, я так люблю море. Із десяток разів ходила з Європи в Америку. Мені вже важко переносити перельоти. Хоча машиною їжджу щодня, це моя слабкість. Раніше мала "Альфа-Ромео", тепер керую "Бентлі". Щодня вибираюся в центр Рима, бо живу на околиці, а вдома сидіти нудно.

Зараз ви читаєте новину «Померла остання донька Федора Шаляпіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути